Kansallisen pörssiomaisuuden hoito : Tarkastelussa Solidiumin sijoitustoiminta - Ahonen, Jesse Veli Hermanni (My University, 2024)
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan Suomen valtion omistaman sijoitusyhtiö Solidiumin sijoitustoimintaa. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, miten yhtiö on hoitanut kansallista pörssiomaisuutta ja millaisia tuottoja se on saavuttanut sijoituksillaan suhteessa muihin sijoitustapoihin. Tutkimusongelmaa lähestytään vertaamalla Solidiumin käyttämien aktiivisten sijoitusstrategioiden onnistumista passiivisiin sijoitusvaihtoehtoihin, kuten ETF- indeksirahastoihin. Opinnäytetyössä tarkastellaan yhtiön tekemien osakekauppojen ajoittamista, sijoitustoiminnasta muodostuneita kuluja ja analysoidaan sijoitussalkun tehokkuutta Markowitzin kehittämän portfolioteorian näkökulmasta. Opinnäytetyössä käytetään kvantitatiivista aineistoa, muun muassa yhtiön julkaisemia vuosikertomuksia ja salkkuyhtiöiden kurssinoteerauksia. Aineiston pohjalta analysoidaan yhtiön tekemien osakekauppojen onnistumista vuosina 2013–2023 ja selvitetään sijoitustoiminnasta muodostuneita kuluja ja tarkastellaan sijoitussalkun riski-tuotto-suhdetta portfolioteorian avulla. Tutkielmassa selvisi, ettei Solidium ole onnistunut saavuttamaan markkinoita korkeampaa tuottoa aktiivisen sijoittamisen avulla. Opinnäytetyön selvitys osoittaa, että Solidiumin sijoitustoiminnan tuottoja on rasittanut aktiivisen sijoitustoiminnan aiheuttamat kulut ja osakekauppojen ajoittamisen haasteet. Tämän lisäksi yhtiön osakesalkku ei ole ollut portfolioteoreettisesta näkökulmasta optimaalinen. Johtopäätöksenä voi todeta, että Solidiumin sijoitusstrategiaa tulisi arvioida kriittisesti ja yhtiön pitäisi harkita siirtymistä kustannustehokkaampiin ja tuottavimpiin passiivisiin sijoitusvaihtoehtoihin. Syynä tähän lopputulemaan on se, ettei yhtiö ole onnistunut tavoitteidensa mukaisesti saavuttamaan parasta kokonaistuottoa hallinnoimilleen varoille toimintavuosiensa aikana. Yhtiö on kuitenkin onnistunut toisessa tavoitteessaan, eli vahvistamaan ja vakauttamaan kotimaista omistusta salkkuyhtiöistään. Merkittävänä vähemmistöomistajana Solidium on ehkäissyt kotimaisten yritysten päätymisen ulkomaisiin käsiin. Tuotontavoittelun kannalta yhtiön tavoitteet ovat kuitenkin ristiriidassa keskenään, sillä ankkuriomistajana Solidiumin sijoitustuotot on sidottu pitkäksi aikaa omistamiensa yritysten menestykseen.
Keywords: julkinen omistus; sijoitustoiminta; pörssinoteeratut rahastot; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|