Taloussuhdanteen vaikutus tulosjulkistusanomaliaan Suomen osakemarkkinoilla - Koskinen, Johannes (My University, 2013)
Tutkielman tarkoituksena on antaa lukijalle kattava kuva tulosjulkistuksen yhteydessä havaitusta tulosjulkistusanomaliasta ja tutkia sen hyväksikäyttöä sijoitusstrategiana. Tarkoituksena on selvittää, voiko tulosjulkistusanomaliaa hyväksikäyttävällä sijoitusstrategialla ansaita niin sanottuja epänormaaleja tuottoja. Markkinoilla on havaittu, että tulosjulkistuksen yhteydessä on ollut mahdollista ansaita epänormaaleja tuottoja. Tätä selitetään usein Ballin ja Brownin (1968) havaitseman tulosjulkistusanomalian olemassaololla. Anomalia tarkoittaa säännönmukaista poikkeamaa tehokkaiden markkinoiden ja CAP-mallin mukaisesta käyttäytymisestä. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että markkinat eivät aina reagoi uuteen informaatioon tarpeeksi nopeasti, jolloin syntyy mahdollisuus epänormaaleihin tuottoihin. Tulosjulkistuksen yhteydessä havaitut epänormaalit tuotot ovat olleet todella merkittäviä niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Tutkielmassa tutkitaan, voiko tulosjulkistusanomaliaa hyväksikäyttävällä SUE-sijoitusstrategialla (Standardized Unexpected Earnings) ansaita markkinaindeksin voit-tavaa tuottoa. Strategiassa osakkeet jaetaan portfolioihin niiden tulosyllätyksen voimak-kuuden perusteella. Tulosyllätys määritellään kahdella vaihtoehtoisella tavalla: aikasarja-analyysiin perustuvalla menetelmällä ja analyytikoiden ennusteisiin perustuvalla me-netelmällä. Ilmiötä tutkitaan Suomen osakemarkkinoilla ja tutkimusperiodi jaetaan kahteen osaan: nousu- ja laskusuhdanteeseen. Tutkielmassa halutaan selvittää, onko suhdannevaihteluilla ja tulosyllätyksen määrittelytavalla vaikutusta epänormaalien tuottojen suuruuteen. Tuloksissa havaitaan, että SUE-sijoitusstrategia on erittäin kannattavaa laskusuhdanteessa, mutta noususuhdanteessa tulosjulkistusanomaliaa ei havaita. Tuloksista selviää myös, että SUE-sijoitusstrategia on huomattavasti tuottoisampaa, kun osakkeen tulosyllätys määritellään analyytikoiden ennusteisiin pohjautuen.
Keywords: tulosjulkistusanomalia; SUE-sijoitusstrategia; suhdannevaihtelut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|