Sankari vai psykopaatti? : Luigi Mangionesta rakennetut narratiivit sosiaalisessa ja journalistisessa mediassa - Jimmy, Mäkelä; Luukas, Savolainen (My University, 2025)
Väkivaltarikos herättää aina voimakkaita tunteita, mutta kun tekoon liitetään sosiaaliset vaikuttamistarkoitukset, voi yhteiskunnallinen konsensus jakautua ennenäkemättömästi. Luigi Mangione, 26, on syytettynä törkeästä väkivallanteosta, joka tapahtui New Yorkissa joulukuun loppupuolella vuonna 2024. Uhrina oli suuren terveysvakuutusyhtiön UnitedHealthCaren toimitusjohtaja Brian Thompson. Sosiaalinen konsensus teosta ei ole yhdenmukainen, sillä journalistinen ja sosiaalinen media ovat jakautuneet aiheen tiimoilta omiin todellisuuksiinsa: Journalistinen media esittää miehestä kuvaa tunteettomana psykopaattina, kun taas sosiaalisessa mediassa hänet on leimattu sankariksi, joka yritti puolustaa vertaisiaan suuryhtiöiden vallalta ja kyseenalaisilta toimintaperiaatteilta. Näiden jakautuneiden kuvien tarkastelu onkin tämän tutkimuksen ytimessä, sillä pyrimme tarkastelemaan Mangionen hahmon rakentumista kummassakin median muodossa narratiivien analyysin kautta. Tutkimuksemme aineisto on tästä syystä kerätty sekä maan poliittisesti jakautuneesta uutismediasta että mikroblogipalvelu X:stä. Tutkimuksemme hypoteesi osoittautui todeksi, sillä journalistisen median aineistossa Mangione harvoin nautti syyttömyysolettamaa ja hänen kannattajansa kuvattiin moraalittomina ihmisinä. Sosiaalisen median aineistossa taas empatia Mangionea kohtaan ja vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen kyseenalaistaminen tulivat selkeästi nähtäville. Vaikka teknologiset affordanssit sekä medialogiikkaan liittyvät erot vaikuttavat runsaasti näihin narratiiveihin, ei tämä kuitenkaan kerro koko tarinaa, vaan luokkayhteiskunnan ideologisilla paineilla on myös oma vaikutuksensa.
Keywords: sosiaalinen media; media; narratiivisuus; journalismi; viestintä; viestintätutkimus; väkivaltarikokset; digitaalinen media; representaatio; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|