Suomalaisen taidemusiikki-instituution sisältöpalvelut. Nykytilan kartoitus ja kehitysehdotus - Raitio, Kaisa (My University, 2006)
Tutkielman tavoitteena oli kartoittaa suomalaisen taidemusiikki-instituution sisältöpalveluiden nykytila sekä laatia sisältöpalveluiden kehitysehdotus. Ensimmäisessä tutkimusvaiheessa selvitin valtion, taidemusiikki-instituution ja nuorten kuulijoiden, intressejä taidemusiikin sisältöpalveluita kohtaan. Intressikuvauksen tein kirjallisuuskatsauksen avulla, jossa kävin läpi markkinointia ja kulttuuripolitiikkaa käsitteleviä julkaisuja. Tutkielman toisessa vaiheessa kartoitin verkossa palvelemisen mahdollisuuksia verkkosivujen ja multimediaviestintää käsittelevän kirjallisuuden avulla. Tutkielman kolmannessa vaiheessa selvitin taidemusiikki-instituution verkkopalveluiden nykytilaa teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tarkastelin verkkopalveluiden sisältöjä ja tavoitteita, joiden perusteella määrittelin millainen verkkopalvelu on kyseessä. Lisäksi kartoitin mitä verkkopalvelun ominaispiirteitä palveluissa on hyödynnetty ja miten ne ilmenivät teknisten ominaisuuksien kautta. Tutkielman neljännessä vaiheessa tein taidemusiikki-instituution verkko-palveluiden kehitysehdotuksen, sisältöpalvelun jota kutsun Virtuaaliseksi konserttisaliksi. Valitsin sen ominaispiirteiksi virtuaalisuuden, multimedian ja interaktiivisuuden kehittelyä edeltäneiden tutkimusvaiheiden tuottaman tiedon perusteella. Ominaispiirteet toteutuvat käytännössä teknisten ominaisuuksien kautta, joiden avulla voidaan vastata kolmen tahon intresseihin. Katson, että Virtuaalisen konserttisalin kaltaiselle taidemusiikin sisältöpalvelulle on tilaus. Tutkimusten mukaan taidemusiikkikonserteissa käyvät eniten yli 40-vuotiaat, joten uusia kuulijoita on luonnollista tavoitella nuorista kuulijoista. Nuoret käyttävät vapaa-ajallaan päivittäin verkkoa, joten siellä tarjotut taidemusiikin palvelut voisivat olla mielenkiintoisempia kuin tavallinen konserttisalissa pidettävä konsertti. Jotta sisältöpalvelu voitaisiin toteuttaa, tarvitaan lisätutkimuksia muun muassa intresseistä, soveltuvista teknisistä ominaisuuksista ja tekijänoikeudellisista kysymyksistä.
Keywords: informaatioyhteiskunta; interaktiivisuus; kulttuuripolitiikka; multimedia; sisältöpalvelu; taidemusiikki-instituutio; virtuaalisuus; verkkopalvelu; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|