Kansalaisten luottamus julkiseen hallintoon - Ylikangas, Nella (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee kansalaisten luottamusta julkiseen hallintoon. Aihetta on tutkittu laajasti jo vuosikymmeniä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, joka mahdollistaa aiemman, asiantuntevan aineiston käytön. Tutkielmassa tarkastellaan luottamusta yleisellä poliittisella ja institutionaalisella tasolla ja nämä käsitteet kulkevat mukana koko tutkielman läpi. Tutkielma ei keskity minkään tietyn toimijan luottamustasoon, vaan tarkastelussa on julkinen hallinto yleisellä tasolla. Tutkielmassa tarkastellaan kahta tutkimuskysymystä. Ensimmäinen niistä käsittelee niitä tekijöitä, joista kansalaisten luottamus julkista hallintoa kohtaan muodostuu. Toinen tutkimuskysymys käsittelee muutoksia, joita kansalaisten luottamuksessa julkista hallintoa kohtaan on havaittavissa. Käsiteltäessä aihetta siihen liitetään hyvän hallinnon sekä legitimiteetin merkitys. Näitä tarkastellaan luottamuksen kontekstissa ja tutkielmassa havainnoidaan hyvän hallinnon sekä legitimiteetin suurta merkitystä kansalaisten kokemassa luottamuksessa. Hallinnon toiminnan läpinäkyvyydellä, sen avoimuudella ja oikeudenmukaisuuden toteutumisella on merkittävä rooli luottamuksen muodostamisessa. Tutkielmassa arvioidaan näiden avaintekijöiden toteutumista ja vaikutusta luottamuksen tasoon. Tutkielma tarkastelee myös kansalaisten itse raportoimia tuloksia Valtioneuvoston Kansalaispulssien, sekä Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n raporttien muodossa. Tämä luo yleistä kokonaiskuvaa luottamuksen tasosta ja siitä, minkälaisia muutoksia siinä on tapahtunut viime vuosina. Luottamus on hyvin dynaamista ja sen muutokset näkyvät välittömästi, kun yhteiskunnassa tapahtuu jotain merkittävää, johon kansalaiset reagoivat. Tutkielman keskeiset tulokset osoittavat, että luottamusta rakentavat erityisesti hallinnon responsiivisuus, palveluiden laatu, toiminnan läpinäkyvyys, sekä oikeudenmukaisuus. Luottamustaso on vaihdellut viime vuosina, mutta Suomi säilyy korkean luottamuksen maana.
Keywords: hyvä hallinto; kansalaisyhteiskunta; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|