Harmaa talous rakennusalalla - Uotila, Arko (My University, 2012)
Harmaa talous on ollut pitkään mukana liiketoiminnassa ja nostanut aika ajoin päätään noususuhdanteessa ja korostunut laskusuhdanteessa. Sillä on suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia, niin veropoliittisesti kuin valtiontaloudellisesta näkökulmasta. Nämä asiat tekevät sen tutkimisesta mielenkiintoisen ja ajankohtaisen. Rakennusalan harmaan talouden tutkiminen on tärkeää, koska jo pelkästään taloudellisesti mitattuna siellä liikkuu valtavat määrät yhteiskunnallisia investointeja. Investointien heikko seuranta johtaa helposti siihen, että yhteiskunta investoi harmaaseen talouteen tietämättään. Rakennusala on harmaan talouden osa-alueista suurin ja jo pelkästään tämän takia tulisi aiheeseen tutustua. Tutkielmassa käsitellään Suomen rakennusalaa koskevaa talousrikollisuutta ja sen tyypillisimpiä ilmenemismuotoja. Lisäksi tutkielmassa esitellään harmaan talouden ja talousrikollisuuden tyyppitapaukset selkeästi ja yksinkertaisesti rakennusalan näkökulmasta. Lukija pääsee tutkielman kautta pintaa syvemmälle käsiteltävään aiheeseen ja saa myös yleiskäsityksen harmaasta taloudesta ja sen merkittävyydestä Suomessa rakennusalan harmaan talouden lisäksi. Harmaasta taloudesta tutkielmassa tulee ilmi tilastotietoja, jotka avaavat lukijalle käsiteltävää asiaa helposti. Käsitteitä on myös selitetty auki sivujen alaviitteissä helpottaakseen lukemista. Tutkielmasta ilmenee mitä on rakennusalan harmaa talous. Se on pääasiassa kuittikauppaa, jota harjoitetaan taloudellisen hyödyn toivossa. Tähän voidaan laskea mukaan myös erilaiset veroihin ja lakisääteisiin maksuihin sekä kirjanpitoon liittyvät rikokset. Käytännössä rakennusalan harmaa talous on yhteiskunnan varojen käyttämistä omiin tarkoituksiin, sillä se kohdistuu väistämättä veronsaajaan ja fiskaaliseen tuloon. Tulokset osoittavat, että lukuisista yrityksistä huolimatta rakennusalan harmaa talous on edelleen voimissaan ja sen mahdollistaa monen asian yhteissumma.
Keywords: harmaa talous; rakennusala; talousrikollisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|