Sustainable manufacturing in Finnish industrial SMEs from the LCA perspective : Development of energy efficiency, resource-efficiency, and CE measures - Mettinen, Laura Emilia (My University, 2021)
Tänä päivänä monet ympäristöön liittyvät huolenaiheet vaikuttavat liiketoimintaan. Teollisen valmistuksen sektori myötävaikuttaa vahvasti ympäristöhaasteisiin, kuten ilmastonmuutok-seen ja resurssien ehtymiseen. Konkreettiset toimenpiteet vastuullisuuden edistämiksesi ovat kuitenkin riittämättömät ja alalta löytyy hyödyntämätöntä potentiaalia. Edellinen akateemi-nen tutkimus on korostanut suuria yrityksiä, vaikka teollisen valmistuksen sektori koostuu enimmäkseen pk-yrityksistä. Tämän vuoksi teollisilla pk-yrityksillä on yleensä rajallinen asian-tuntemus ja resurssien puute kehittää vastuullisia toimintatapoja. Tämän tutkielman tavoit-teena on tutkia vastuullisuutta suomalaisissa teollisissa pk-yrityksissä, ja esittää kattava mää-ritelmä vastuullisuuden käsitteelle. Lisäksi tämä tutkielma osoittaa ajurit ja esteet vastuullis-ten toimintatapojen implementointiin, nykyiset toimintatavat, ja tulevaisuuden näkyvät. Tut-kielman läpi korostetaan elinkaarianalyysi -näkökulmaa. Empiirinen tutkimus koostuu kuu-desta suomalaisesta teollisen valmistuksen yrityksestä, ja tulokset on kerätty yksittäisistä haastatteluista toimitusjohtajien kanssa ja yhdestä työpajasta kaikkien haastateltavien kes-ken. Kirjallisuuskatsaus esittää akateemisen yleiskatsauksen vastuullisen valmistuksen mää-rittelemiseksi, sisältäen energiatehokkuuden, kiertotalouden, ja resurssitehokkuuden näkö-kulmat. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi keinoja tunnistaa ja integroida vastuulli-sia toimintatapoja yritykseen. Tulokset osoittavat, että haastateltavien käsitykset ovat suh-teellisen yhtenäisiä vallitsevan kirjallisuuden kanssa, mutta implementoidut toimintatavat ovat rajallisemmat. Tämän lisäksi tulokset liittyen vastuullisen liiketoiminnan haasteisiin pk-yrityksissä vastaavat akateemista tutkimusta, mutta eroja ilmenee ajureissa, mikä johtuu oletetusti Suomen olosuhteista. Haastateltavat esimerkiksi toteavat, että lainsäädäntö ei tue tarpeeksi modernien ja vastuullisten toimintatapojen adoptoimista ja asiakkaiden halukkuus maksaa lisää ekologisista vaihtoehdoista on vielä melko alhainen. Tämä tutkielma voi avustaa pk-yritysten johtohenkilöitä uudelleenarvioimaan prosessit ja tuotteet ja tunnistaa uusia ympäristölle suotuisampia toimintatapoja, jotka eivät vaaranna kilpailukykyä. Lopuksi voi-daan todeta, että 3D-printtaaminen, kierrätettyjen tuotteiden ja komponenttien kaupallista-minen, ja kollektiiviset alustat ja verkostot tulevat todennäköisesti yleistymään tulevaisuu-dessa teollisen valmistuksen toimialalla. Näillä strategioilla on lisäksi potentiaalia edistää vastuullisen ekosysteemin kehittymistä.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development