The Predictive Power of Shadow Rate Estimates : Forecasting Performance and Relevance for Discretionary Policymaking - Hakulinen, Lauri Robert (My University, 2025)
Ohjauskorkojen keskeinen rooli rahapolitiikan työkaluna on heikentynyt viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. Useat keskuspankit ovat joutuneet laskemaan ohjauskorkonsa alarajalleen vuoden 2008 finanssikriisin myötä ja esimerkiksi Japanissa on turvauduttu nollakorkoympäristöön sekä muuhun epätavanomaiseen rahapolitiikkaan jo 1990-luvulta alkaen. Ohjauskorko on ollut perinteisesti myös keskuspankin rahapoliittisen asennoitumisen mittari, mutta vallinneissa nollakorkoympäristöissä sen käytettävyys on rajoittunut. Olemassa oleva kirjallisuus on ehdottanut kyseisen ongelman ratkaisuksi käsitettä varjokorko. Alun perin jo 1990-luvulla esitelty, mutta vasta 2010-luvulla analyyttisiin teoriakehyksiin puettu varjokorko on approksimaatio keskuspankin ohjauskorosta ilman alarajaa – tarkoituksenaan kuvastaa nollakorkoympäristön sekä muun epätavanomaisen rahapolitiikan yhteisvaikutusta ja täten keskuspankin rahapoliittista asennoitumista. Tämä tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen rahapolitiikan yleispiirteistä ja varjokoron teoreettisesta taustasta sekä empiirisen tutkimuksen varjokoron ennustekyvystä reaalisen bkt:n muutosta kohtaan kahdessa valtiossa, USA:ssa sekä Japanissa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää voiko varjokorkoa hyödyntää nollakorkoympäristössä ennustamisessa ja täten rahapoliittisen päätöksenteon työkaluna. Tutkimus vertaa varjokoron ennustekykyä lyhyisiin pankkienvälisiin markkinakorkoihin yhdessä kontrollimuuttujien kanssa, luoden aitoja otoksen ulkopuolisia ennusteita reaalisen bkt:n muutoksesta sekä vektoriautoregressiivisiä että suoria ennusteita hyödyntäen. Tutkimus vertailee ennusteiden suorituskykyä niin virhetermien kuin visuaalisen analyysin avulla. Lisäksi kaikkia malleja verrataan satunnaiskulkuun sekä yksinkertaisen autoregressiivisen ennustemallin suorituskykyyn. Teoreettisesta potentiaalistaan huolimatta, suoritetun tutkimuksen perusteella varjokorko ei tarjoa merkittävää parannusta reaalisen bkt:n ennustamisessa yli lyhyiden markkinakorkojen. Luodut ennusteet tuottavat autoregressiivistä vertailukohtaa sekä satunnaiskulkua huomattavasti parempia tuloksia, osoittaen kontrollimuuttujien onnistuneen valinnan ja tuotetuista ennusteista VAR-mallien dynaamiset ennusteet osoittautuvat kauttaaltaan parhaiksi. Vaikka osa malleista hyötyy varjokorosta, on parannus parhaillaan marginaalinen. Huolimatta heikosta ennustekyvystä reaalista toimintaa kohtaan, tarkasteltu kirjallisuus osoittaa varjokoron olevan erinomainen työkalu historialliseen tarkasteluun ja olemassa olevat tutkimukset ovat löytäneet varjokoron ennustavan erinomaisesti niin muita korkoja, kuin inflaatiotakin. Varjokoron voidaan siis katsoa olevan keskeinen työkalu niin historialliseen tarkasteluun kuin myös päätöksenteon työkaluna nollakorkoympäristön vallitessa.
Keywords: central banks; economic forecasts; financial crises; key interest rate; monetary policy; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|