Tehokkaan julkisen organisaation päätöksenteon oikeudenmukaisuuden edistäminen - Ketola, Annukka (My University, 2020)
Tehokkuustavoitteet ovat esiintyneet jo pitkään Suomen julkisen hallinnon toiminnan ja tutkimuksen olennaisimpina elementteinä. Tämä on ymmärrettävää, sillä rajallisesti käytössä olevat resurssit rajaavat merkittävästi julkisen hallinnon toimintaa ja sen päätöksentekoa. Verovaroille halutaan saada rajallisten resurssien myötä hyvää vastinetta tehokkaan toiminnan kautta. Tehokkuustavoitteet eivät kuitenkaan voi olla ainoita virkamiehen käyttäytymistä ohjaavia vaatimuksia. Rajalliset resurssit tulee käyttää myös reilusti ja puolueettomasti. Tämä nostaa oikeudenmukaisuuden näkökulman osaksi keskustelua. Oikeudenmukaisuus on yhteiskuntamme yksi tärkeimmistä tavoitteista, minkä vuoksi julkisen hallinnon toiminnan tulee perustua myös oikeudenmukaisuuteen. Tehokkuuden perusideana on saada tulosta mahdollisimman vähillä resursseilla. Tämä asettaa tehokkuuden ristiriitaan oikeudenmukaisuuden tavoitteiden kanssa, sillä oikeudenmukaisuuden lisääminen saattaa kasvattaa kustannuksia ja hidastaa julkisen hallinnon toimintaa. Tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden välinen vastakkainasettelu on perinteinen ajattelutapa niin eri alan tutkijoiden kuin kansalaistenkin näkökulmasta. Tämän tutkimuksen mielenkiinnonkohteina ovat tehokkuus ja oikeudenmukaisuus sekä niiden välinen suhde julkisen hallinnon päätöksenteossa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millainen suhde tehokkuudella ja oikeudenmukaisuudella on ja millä keinoilla tehokkuuteen pyrkivä julkinen organisaatio pystyy yhdistämään oikeudenmukaisuuden osaksi päätöksentekoaan. Tutkimuksella pyritään täydentämään aiheesta olemassa olevaa hallintotieteellistä keskustelua ja tutkimusta tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden suhteesta nostamalla esille julkisen hallinnon erityispiirteitä tavoitteiden väliseen tarkasteluun. Tutkimusaihetta lähestytään teoreettisen tutkimuksen kautta, sillä aihealueesta ei ole löydettävissä laajasti hallintotieteellistä tutkimusta. Tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden suhdetta on tutkittu pääsääntöisesti taloustieteiden puolella, minkä vuoksi tutkimusta oikeudenmukaisuuden liittämisestä tehokkaan organisaation päätöksentekoon tarvitaan myös julkisen hallinnon näkökulmasta. Aihe koskettaa lähes kaikkia julkisen hallinnon organisaatioita rajallisten käytettävissä olevien resurssien myötä. Tutkimuksen perusteella tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden välinen suhde osoittautui jännitteiseksi, mikä korostuu varsinkin rajallisten resurssien rajoittamassa päätöksenteossa. Tavoitteet eivät kuitenkaan ole automaattisesti ristiriidassa keskenään tai toisensa poissulkevia. Oikeudenmukaisuudella on silti tapana jäädä tehokkuutta epävirallisemmaksi tavoitteeksi. Tutkimuksen perusteella organisaation päätöksenteon oikeudenmukaisuutta on mahdollista edistää oikeudenmukaisuuden selkeällä määrittelyllä, organisaation eettisten toimintatapojen parantamisella sekä kiinnittämällä huomio päätöksenteon prosessiin ja menettelytapoihin.
Keywords: julkinen hallinto; oikeudenmukaisuus; päätöksenteko; tehokkuus; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|