Kuinka kasvaa yrittäjä : Tiimiyrittäjien kokemuksia yrittäjyysvalmiuksiensa kehittymisestä - Saarenpää, Ella-Maari (My University, 2023)
Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on valjastaa tulevaisuuden liike-elämään niin kasvuhaluisia yrittäjiä kuin myös yrittäjämäisesti ajattelevaa työvoimaa. Molempia tarvitaan tukemaan suomalaista ja eurooppalaista talouskasvua, joka kaipaa kipeästi niin uusia innovaatioita kuin niiden avulla muodostuvia uusia työpaikkojakin. Yrittäjyyskasvatuksen yksi esimerkki on kokemukselliseen oppimiseen perustuva tiimioppimisen menetelmin toteutettu ja korkeakoulutason tutkintoon tähtäävä yrittäjyyden koulutusohjelma, niin kutsuttu akatemiamalli, jota tässä työssä erityisesti tarkastellaan. Akatemiamallilla toteutettu opiskelu on vahvaa käytännön ja teoreettisen osaamisen vuoropuhelua sekä oman ja tiimin toiminnan reflektointia, jossa yrittäjyys on vahvasti läsnä läpi opintojen. Tässä työssä tutkitaan tiimioppimismallilla toteutetun yrittäjyyskasvatuksen merkitystä yrittäjyysvalmiuksien edistäjänä. Erityisesti tutkimus selvittää, millaisia yrittäjyysvalmiuksia nuorille tiimiyrittäjille kehittyy kyseisessä oppimisympäristössä ja sitä, miten tiimioppiminen tukee yrittäjyysvalmiuksien kehittymistä. Tavoitteena on ymmärtää tiimioppimismallin toimivuutta yrittäjävalmiuksien kehittämisessä ja sitä kautta yrittäjyyden edistäjänä. Tutkimus täydentää suomalaisen yrittäjyyskasvatustutkimuksen kenttää pureutumalla teorian keinoin tiimioppimiseen ilmiönä ja tarkastelemalla sen toimivuutta yksittäisessä oppimisympäristössä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena yrittäjyyskasvatukseen erikoistuneessa koulutusohjelmassa, Oulun ammattikorkeakoulun Terwa-Akatemiassa, jossa yrittäjyysvalmiuksia kehitetään tiimioppimisen keinoin. Aineisto kerättiin ensimmäisen vuoden tiimiyrittäjiltä eli toisen vuoden tradenomiopintoja suorittavilta liiketalouden opiskelijoilta esseevastauksina. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimuksessa havaittiin, että yrittäjyyden kannalta keskeiset tiedot, taidot ja asenteet kehittyvät Terwa-akatemiassa, mikäli tiimiyrittäjällä itsellään on vahva halu ja visio oman osaamisen kehittämisen osalta. Vaikka opintolinjan punaisena lankana on valmentaa kohti yrittäjyyttä, tutkimuksen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että monessa tiimiyrittäjässä näyttäisi tapahtuvat opintojen aikana yrittäjyysintentiosta riippumatta suuri sisäinen kasvu. Oppimismallilla voikin olla merkittävä vaikutus tiimiyrittäjän yleiseen elämänhallintaan. Tiimioppiminen vaikuttaisi olevan tehokas, muttei kevyin tie oppimiseen. Epävarmuuden ja vapauden luoma painekattila, yhdessä turvallisen yhteisön kanssa herättää kuitenkin usein proaktiivisen, omasta oppimisestaan vastuun kantavan ja toimeliaan tiimiyrittäjän. Näiden tehtyjen havaintojen pohjalta voidaan kehittää olemassa olevia tiimioppimisympäristöjä ja tutkimus tuloksineen tuokin näkökulmia erityisesti tiimiakatemioiden sisäiseen ja ulkoiseen viestintään.
Keywords: yrittäjyys; yrittäjyyskasvatus; tiimit; oppiminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|