Etätyö ja etäjohtaminen : Vastuullisen henkilöstöjohtamisen toteutuminen etätyössä ja etäjohtamisessa - Hakulinen, Laura (My University, 2022)
Etätyö lisääntyi merkittävästi Suomessa keväällä 2020, kun valtakunnallinen etätyösuositus tuli voimaan pandemiatilanteen myötä. Monelle etätyö oli täysin uusi tapa tehdä töitä ja etätyötä osittain tehneet tekivät sitä suosituksen myötä täysipäiväisesti. Tilanne tuli monelle organisaatioista täysin uutena, eikä siihen ollut varauduttu. Etätyön myötä johtamiseen muodostui uusia haasteita, jotka toivat ilmi etäjohtajalta vaadittuja ominaisuuksia. Tulevaisuudessa nämä ominaisuudet voivat määrittää organisaation menestymisen. Samanaikaisesti vastuullisuus on ollut paljon esillä ja siihen on alettu kiinnittämään huomiota henkilöstöjohtamisen kentässä. Kasvavat paineet yhteiskunnalta ja henkilöstöltä vaativat organisaatioita toimimaan vastuullisesti. Toimintojen tai työntekijöiden hyvinvoinnin laiminlyönti tulevat esille nykypäivänä nopeasti ja kilpailun lisääntymisen myötä organisaatiot eivät voi toimia vastuuttomasti. Etätyön lisääntymisen myötä vastuullisen henkilöstöjohtamisen käytänteitä on syytä tarkastella lähemmin, koska näiden toteuttaminen etänä voi osoittautua haasteelliseksi. Tässä laadullisessa pro gradu -tutkielmassa tutkitaan etätyötä, etäjohtamista ja vastuullista henkilöstöjohtamista ja tarkastellaan kuinka näissä vastuullisen henkilöstöjohtamisen osa-alueet toteutuvat. Aiheita tarkastellaan kirjallisuuden ja tutkimusten kautta, joiden pohjalta on toteutettu puolistrukturoitu teemahaastattelu seitsemälle työntekijälle finanssialalla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kirjallisuudessa ja tutkimuksissa esille nousseet etätyön ja etäjohtamisen hyödyt ja haasteet näyttäytyivät myös haastateltavien kokemuksissa. Etätyön halutaan olevan osa arkea eikä aikaisempaan työskentelymalliin ole halua palata, mutta haasteet erityisesti vuorovaikutuksen vähenemisestä korostuivat. Etäjohtamiseen oltiin pääsääntöisesti tyytyväisiä, mutta yhteisöllisyyden ja tiimihengen lisäämistä toivottiin. Vastuullinen henkilöstöjohtaminen osoittautui käsitteenä haastavaksi, mutta haastateltavilla oli tunne tämän toteutumisesta organisaatiossa. Kuitenkin vastuullisen henkilöstöjohtamisen käytänteet tukevat tulosten mukaan onnistunutta etätyötä ja auttavat etänä johtamisessa. Organisaation tulee entistä aktiivisemmin puuttua etätyöhön vaikuttaviin tekijöihin ja tukea esihenkilöitä etäjohtamisen haasteissa.
Keywords: etätyö; johtaminen; henkilöstöjohtaminen; etäjohtaminen; vastuullisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|