Ziltoid the Peritextual. Constructing Science Fiction in Music Albums through Peritexts - Groop, Jim (My University, 2018)
Den här avhandlingen studerar peritexter på musikalbumen Ziltoid the Omniscient och uppföljaren Z² av Devin Townsend respektive The Devin Townsend Project. Syftet med studien är att ta reda på hur temat science fiction kan skapas genom peritextuella komponenter så som bilder, färger, typsnitt, troper och genom eventuella intertextuella drag hos dessa komponenter. Albumen innehåller progressiv metallmusik och science fiction är ett ofta återkommande tema i genren. Jag använder mig av Gérard Genettes definition av peritexter och i stor utsträckning av Julia Kristevas grundläggande definition av intertextualitet. Science fiction-temat är påtagligt på albumen i både handlingen och peritexterna. Jag uppmärksammar på vilket sätt dessa peritexter hänsyftar till science fiction och vad detta innebär för albumen i fråga. Många allusioner till populära science fiction-filmer och -romaner förekommer i materialet och dessa bidrar till att stärka temat. Allusioner till väldigt prominenta filmer som exempelvis Star Wars och E.T. är relativt uppenbara, men allusioner till andra mindre kända science fiction-historier är svårare att identifiera. Åtskilliga science fiction-troper förekommer i albumens peritexter, som exempelvis flygande tefat, meteorer, stjärnor, planeter, hologram samt i textform i låttitlar på albumens bakre omslag. Dessutom förekommer troper i form av vad som händer i bilderna, till exempel en sammandrabbning mellan utomjordingar och människor. Utomjordingen Ziltoid är protagonisten i båda historierna och han är därmed även den mest frekvent förekommande karaktären i albumens peritexter. Det framkommer tydligt på bilderna av Ziltoid att han är en utomjording, vilket indikerar att albumen är knutna till science fiction. Ziltoid är en väldigt intertextuell figur som exempelvis alluderar till Darth Vader, E.T., Zorro och Indiana Jones. Analysen visar att albumens peritexter utnyttjas till att tydligt indikera science fiction-temat. Troper och andra visuella element som är kännetecknande för genren i allmänhet förekommer i stor utsträckning på båda albumen i studien och antyder därmed vad albumen handlar om.
Keywords: peritexts; science fiction; intertextuality; progressive metal; Ziltoid; fi=Englannin kieli|en=English language|; fi=Comparative Cultural Studies -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Comparative Cultural Studies|