Onko konsultointipalkkioilla heikentävä vaikutus tilintarkastajan riippumattomuuteen? - Koivunen, Tero (My University, 2011)
Tilintarkastusyhteisöjen sidosten sallittavuutta ja tilintarkastuksen ja muun toiminnan yhteensopivuutta pohditaan paljon eri puolilla maailmaa. Riippumaton tilintarkastus on olennainen ominaisuus tehokkailla pääomamarkkinoilla. Tämän johdosta valvontavi-ranomaiset ovat olleet pitkään huolissaan potentiaalisista uhkatekijöistä, jotka saattavat vaarantaa tilitarkastajan riippumattomuuden. Valvontaviranomaisten huoli konsultointi-palveluihin perustuu olettamukseen, että tilintarkastajat ovat valmiita uhraamaan heidän riippumattomuutensa, mikäli he voivat säilyttää asiakkaan, joka maksaa suuria konsul-tointi palkkioita. Tutkimuksessa tutkitaan valvontaviranomaisten sekä sijoittajien huo-lenaihe korkeista konsultointipalkkioista sekä tilintarkastuspalkkioista ja näiden vaiku-tus tilintarkastajanriippumattomuuteen, jota tarkastellaan tilintarkastajan taipumuksella antaa going concern lausunto. Tutkimuksen tulosten perusteella ei pystytty luotettavasti osoittamaan, että tilintarkastajan saamilla palkkioilla olisi heikentävä vaikutus tilintar-kastajan riippumattomuuteen. Tutkimuksessa kuitenkin onnistuttiin osoittamaan, että raportointipäivien määrän kasvaessa tilikauden päättymisestä, tilintarkastajan raportoin-tiin ovat yhteydessä tilintarkastajan antamiin going concern lausunnon sisältäviin tilin-tarkastuskertomuksiin.
Keywords: Tilintarkastajan riippumattomuus ja going concern lausunto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|