Konsernin muodostaminen strategisen johtamisen välineenä - Nissi, Jarmo (My University, 2002)
Tutkimuksen ensisijaisena tarkoituksena oli selvittää, ohjaako strateginen ajattelumalli konsernin muodostamista kaupunkikonsernissa. Tämän asian selvittämiseksi selvitettiin myös, onko kunnallisen konsernin muodostaminen strategiseen ajattelumalliin perustuvaa ja minkälainen visio ohjaa strategista ajattelua ja sen muodostumista. Tutkimuksen taustaksi selvitettiin strategisen ajattelun käsitettä sekä strategisen johtamistoiminnan kehittymistä sekä yrityselämässä että kuntasektorilla. Koska strateginen suunnittelu perustuu aina näkemykseen (visioon), tutkimuksen yhtenä tehtävänä oli selvittää, miten skenaarinen tutkimus muovaa strategista ajattelua. Strategisen suunnittelun onnistuminen on ratkaisevasti kiinni siitä, miten suunnitelmat onnistutaan panemaan täytäntöön. Kehittämisen keskeiset kysymykset ovat silloin mikä perusta, mihin ja miten? Näihin kysymyksiin vastataan yleisstrategian, vaihtoehtoisten johtamissuuntien ja kehityssuuntien keinovalikoiman avulla. Kaikkiin näihin osaltaan vaikuttaa, miten toiminta on organisoituna ja miten liiketoimintayksiköt pystyvät toteuttamaan koko yhtymän valitsemaa kokonaisstrategiaa. Tämä on avainkysymys sekä yritys- että kunnallissektorilla. Tutkimuksen empiirinen osa koostui selvityksestä, miten konsernijohtaminen osana strategista suunnittelua oli toteutunut Kokkola-konsernissa. Asiaa tarkasteltiin kahden liiketoiminta-alueen, kiinteistöyhtiöiden ja matkailutoimen, osalta. Tutkimustuloksena voitiin todeta, että vaikka konserni käsitteenä on tullut kuntasektorille varsin myöhään, 1990-luvun loppupuolella, niin konserninomainen toiminta on ollut käytössä jo 1980-luvulla. Siitä vain ei ole puhuttu konsernimuodostamisen ja -johtamisen nimikkeillä. Myös strateginen suunnittelu ja –johtaminen näyttää toimineen selkeän näkemyksen mukaisena. Tuolloin luodut skenaariot ovat toteutuneet ennemmin tai myöhemmin, osa vasta tällä vuosituhannella.
Keywords: Strategia; konsernijohtaminen; kuntakonserni; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|