Yhteisöhankintojen arvonlisäverotus - Väyrynen, Jouni (My University, 2003)
Tutkielman ongelmana oli selvittää arvonlisäveron määräytyminen yhteisöhankinnoissa. Tutkimuksessa selvitettiin kaikki tavallisimmat yhteisöhankintoihin liittyvät poikkeustilanteet, mihinkään erityistilanteeseen syventymättä kovin syvällisesti. Tarkoituksena on tutustuttaa lukija arvonlisäverotuksen perusmenetelmiin ja perustietoon. Tutkimuksessa selvitettiin yhteisöhankintojen arvonlisäverotusta nykyisen määränpäämaaperiaatteen osalta ja lisäksi tuotiin myös ilmi, millainen on lopulliseksi suunniteltu alkuperämaaperiaate. Tutkimuksen tuloksena mainittakoon, että yhteisöhankintojen arvonlisäverotukseen on olemassa selvät säännöt, mutta lukuisat poikkeustilanteet tekevät siitä hyvin haastavan prosessin. Lisäksi määränpäämaaperiaate elää jatkuvien muutospaineiden alaisena. Paineita tälle tuo lopulliseksi suunniteltu alkuperämaaperiaate, joka tulisi muuttamaan yhteisöhankintojen arvonlisäverotusta huomattavasti. Kuitenkin lopullisen arvonlisäverojärjestelmän voimaantuloa jäsenmaiden välillä on runsaasti kehitettävää ja muutettavaa. Lopullinen arvonlisäverojärjestelmän kehittäminen tulee olemaan tulevaisuuden haaste sitä kehittäville, sillä järjestelmän sujuva toimiminen edellyttää vaativaa suunnittelua ja kehittelyä. Tutkimusaineistona on käytetty alan kirjallisuutta, lakitekstiä, aikaisempaa oikeuskäytäntöä, verohallituksen tekemiä selvityksiä sekä aiheeseen liittyviä lehtiartikkeleita. Myös internettiä on hyödynnetty runsaasti tutkimusta tehtäessä.
Keywords: Arvolisävero – Euroopan unioni - yhteisöhankinta; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|