Implementing Sustainable Competitive Advantage to the Public Sector's Management System - By Sense & Respond Methodology in Facilities Services Unit's Preparedness - Vornanen, Vesa-Jukka (My University, 2013)
Tutkimuksen tarkoitus on strategian resurssilähtöinen tunnistaminen kestävän kilpailuedun toteuttamiseksi julkisen sektorin hallintajärjestelmässä. Tutkimuksessa arvioidaan empiirisesti kriittiset tekijät (BCFI, SCFI ja NSCFI) tunnistamismenetelmän sovellettavuutta operatiiviseen johtamiseen. Tämä tapahtuu hyödyntämällä strategista analyysiä ja syventämällä tutkimuksen tuloksia ja johtopäätöksiä haastatteluin. Tutkimusmenetelminä ovat tapaustutkimus ja kaksivaiheinen kyselytutkimus, jossa oli yhdistetty analyyttiseen hierarkiaprosessiin pohjautuva lomake ja kaksi Sense & Respond menetelmään pohjautuvaa lomaketta. Kyselytutkimuksessa oli mukana kolme kuudesta Seinäjoen kaupungin hierarkiatasosta. Julkisen sektorin esimies löytää kriittiset tekijät suorituskyvylle parhaiten NSCFI-mallilla. Analyysin perusteella ennen ja jälkeen kriisiä, ennakoivan yksikön vahvimmin vaikuttava strateginen tyyppi on Prospector eli edelläkävijä. Operatiivisen johtamisen näkökulmasta lähiesimiehillä kriittisimmät tekijät ovat tiedon ja teknologian mahdollistamat edellytykset. Kokemukset eivät kohdanneet odotuksia. Saavuttaakseen ylläpitopalvelut yksikön tavoitteet kriittisinä tekijöinä työntekijätasolla ovat tuotteiden, toimintojen ja prosessien laadunhallinta. Tutkimus on tärkeä. Löydökset sekä haastattelut vahvistavat kehittämistoimet. Muuntavan johtamisen tulokset antavat vahvan viitteen varautumiseen ja jatkotutkimuksesta liittyen: operatiivinen kestävä kilpailuetu (OSCA).
Keywords: OSCA; BCFI; SCFI; NSCFI; kestävä kilpailuetu; strategian havaitseminen; strateginen päätöksenteko; operatiivinen johtaminen; metodin vahvistaminen; varautuminen; riskien hallinta; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|