Yrityksen hallituksen sukupuolijakauman yhteys yrityksen yhteiskuntavastuullisuuteen - Saari, Inkeri (My University, 2014)
Yrityksen yhteiskuntavastuu on oleellinen tekijä tarkasteltaessa yritystä osana ympäröivää yhteiskuntaa. Yritykselle ei enää riitä, että se huolehtii kannattavuudestaan, vaan yhä tärkeämpää on, että se on vastuullinen kaikkien sidosryhmiensä keskuudessa ja pyrkii kaikin tavoin estämään ja korjaamaan yrityksen yhteiskunnalle aiheuttamat haitat. Yrityksen yhteiskuntavastuu voidaan jakaa osa-alueisiin kuten ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja taloudellinen vastuu. Myös hyvä hallintotapa (corporate governance) on vastuullisen yrityksen tunnusmerkki. Tutkimuksessa oli tavoitteena arvioida naisten määrän yritysten hallituksissa vaikuttavuutta yhteiskuntavastuuseen ja sen osa-alueisiin. Käsitelty teoreettinen tutkimustausta antoi positiivisen vaikutuksen olettamukselle tukea. Naisten määrä hallituksissa on kasvanut suomalaisissa yrityksissä, mutta on edelleen verrattain matala. Jos monimuotoi-semmalla hallituksella, jota tasainen sukupuolijakauma edustaa, nähtäisiin olevan vaikutusta yritysten vastuullisuuteen, olisi yrityksillä syy lisätä naisia johtotehtäviin. Aineistona tutkimuksessa oli Datastream -tietokannasta saadut tiedot yrityksistä ja yritysten yhteiskuntavastuun ja sen osa-alueiden pisteytyksistä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin lineaarista regressioanalyysiä. Tulokseksi saatiin, että naisten suuremmalla määrällä hallituksissa näyttäisi olevan positiivinen yhteys yrityksen sosiaaliseen vastuullisuuteen. Muiden yhteiskuntavastuun osa-alueiden kohdalla samoin kuin kokonaispisteytysten kohdalla tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä valitulla merkitsevyystasolla. Tutkimusta rajoitti mm. pieni otoskoko, tutkimuksen rajoittuminen vain suuriin yrityksiin ja se, että naisten määrä hallituksissa on edelleen useimmissa yrityksissä verrattain pieni. Tulevaisuudessa, jos naisten määrä kehittyy positiiviseen suuntaan ja pisteytyksiä on saatavissa pienemmistä yrityksistäkin, otoskoko laajenee ja monipuolistuu. Silloin tutkimus olisi mielekästä toistaa.
Keywords: yhteiskuntavastuu; tasa-arvo; sukupuolijakauma; monimuotoisuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|