Irtisanomisilmoituksen vaikutus osakekurssiin: empiirinen tutkimus suomalaisten pörssiyhtiöiden irtisanomisista vuosina 2006-2009. - Laurila, Virva (My University, 2010)
Kansainvälisen kilpailuympäristön kehitys ja yritysten toiminnan tehostaminen vaikuttavat entistä voimakkaammin työmarkkinoihin myös Suomessa. Yhteistoimintaneuvottelut ja irtisanomiset ovat nousseet 2000-luvulla yhä useamman suomalaisyrityksen keinoksi vastata muuttuviin olosuhteisiin karsimalla kuluja ja kehittämällä toimintaa entistä kannattavammaksi. Viime vuosina yhteistoimintaneuvottelut sekä irtisanomiset ovat lisääntyneet erityisesti suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää suomalaisten pörssiyhtiöiden irtisanomisilmoitusten aiheuttamia markkinareaktioita Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2006-2009. Tutkielmassa tarkastellaan myös erilaisten yrityskohtaisten tekijöiden sekä taloudellisen syklin vaikutuksia havaittuun markkinareaktioon. Suomalaisen työlainsäädännön ja työntekijöiden irtisanomiseen liittyvien menettelyjen erityispiirteet antavat mielenkiintoisen näkökulman mahdollisten maakohtaisten tekijöiden vaikutuksesta tutkimustuloksiin. Tutkimusaineisto perustuu 93 suomalaisen pörssiyhtiön 339 irtisanomisilmoitukseen ja näiden osakeaineistoon. Tutkimus toteutettiin tapahtumatutkimusmenetelmällä, mikä on yleisesti sovellettu menetelmä vastaavissa tutkimuksissa. Aiheesta tehty aikaisempi akateeminen tutkimus painottuu lähinnä Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan, joissa on havaittu irtisanomisten aiheuttavan pääosin negatiivisen markkinareaktion. Tutkimustulosten mukaan irtisanomisilmoitukset saavat aikaan keskimäärin negatiivisen markkinareaktion Suomen osakemarkkinoilla. Maakohtaisilla tekijöillä ei havaittu olevan merkittävää vaikutusta tuloksiin, vaan tulokset olivat samansuuntaisia aikaisempien tutkimusten suhteen. Pienen yrityskoon, yrityksen heikon taloudellisen aseman sekä talouden epävarmuuden havaittiin vaikuttavan markkinareaktion suuntaan negatiivisesti.
Keywords: irtisanomisilmoitus; markkinareaktio; tapahtumatutkimus; tehokkaat osakemarkkinat; epänormaali tuotto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|