Korkojen aikarakenteen informaatioarvo - Pesonen, Ilkka (My University, 2008)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää voidaanko euribor -noteerauksista laskettavien tulevaisuuden korkojen perusteella havaita likviditeettipreemio ja voidaanko tulevaisuuden korkojen perusteella ennustaa tulevaa korkoa. Aihetta on tutkittu laajalti ja tulokset ovat vaihdelleet tutkimusajanjaksosta ja menetelmästä riippuen. Tämän tutkielman panoksena on antaa kuvaus korkojen aikarakenteen tulkittavuudesta euribor koroilla. Tutkimusaineisto koostuu yhdestä kahteentoista kuukauden -noteerauksista vuosilta 1999–2007. Aineisto on myös jaettu kolmeen alaperiodiin, jotta ollaan voitu tutkia vaikuttaako korkosuhdanne tuloksiin. Alaperiodeiksi on valittu ajanjaksot, joilla korot olivat nousevia, laskevia sekä vakaan korkotason ajanjakso. Tutkimus on suoritettu käyttämällä regressioanalyysiä. Tutkimuksessa havaittiin euriborien sisältävän likviditeettipreemioita. Likviditeettipreemiot vaihtelevat ajan kuluessa haitaten korkojen ennustamista, tätä vaihtelua ei pystytty ennakoimaan tulevaisuuden koroista euribor aineistolla. Vastaavasti regressioanalyysin perusteella voidaan sanoa euriboreista lasketuilla tulevaisuuden koroilla pystyvän ennustamaan tulevia korkoja.
Keywords: korkojen aikarakenne; tuottokäyrä; tulevaisuuden korko; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|