Hon är så fruktansvärt mjäkig – Ihan liian pehmo : Adjektiv och deras översättningar i tv-programmet Solsidan - Tyynismaa, Niina (My University, 2019)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani suositun, ruotsalaisen Solsidan-komediasarjan adjektiiveja ja niiden käännöksiä. Tutkielmani kaksi keskeisintä teemaa ovat audiovisuaalinen (av) kääntäminen ja adjektiivit. Materiaalinani käytän Solsidanin kolmannen tuotantokauden kaikkia kymmentä jaksoa. Olen katsonut jokaisen jakson kokonaisuudessaan ja kirjoittanut ylös kaikki löytämäni adjektiivit ja niiden suomennokset. Tutkimusmetodini on laadullinen analyysi, tarkemmin määriteltynä sisällönanalyysi ja vertaileva tutkimus, sillä analysoin Solsidanin adjektiiveja ja niiden suomennoksia eri alaryhmiin sekä vertailen näiden adjektiivien suomenkielisiä käännöksiä MOT-sanakirjasta löytyviin suomenkielisiin käännöksiin. Tutkimukseni on osittain myös määrällinen, sillä esittelen adjektiivien eri alaryhmät viidessä eri taulukoissa tutkielmani lopussa. Tutkielmani teoreettinen viitekehys koostuu kääntämisestä ja adjektiiveista. Ryhmittelen adjektiivit suomennoksineen kymmeneen yleisimpään adjektiiviin sekä partisiippeihin ja analysoin näitä alaryhmiä. Lisäksi ryhmittelen adjektiivit kolmeen semanttisten erikoistapausten ryhmään Rune Ingon (2007) luokittelun mukaan: semanttisiin lisäyksiin (semantiska tillägg), semanttisiin poisjättöihin (semantiska utelämningar) ja merkityseroihin (delbetydelser) ja analysoin näitä alaryhmiä. Löysin Solsidanin kolmannen tuotantokauden kaikista jaksoista yhteensä 873 adjektiivia ja esimerkkejä kaikista tutkimistani alaryhmistä. 10 yleisintä adjektiivia Solsidanissa ovat bra, ny, kul, liten, fin, jättebra, stor, snygg, svart ja ful. Partisiippeja löytyi tutkimusmateriaalistani yhteensä 47 kappaletta. Selkeästi suurin semanttisten erikoistapausten ryhmä on semanttiset poisjätöt, sillä löysin tutkimusmateriaalistani yhteensä 55 kappaletta semanttisia poisjättöjä. Merkityseroja löysin yhteensä 31 kappaletta. Selvästi pienin adjektiiviryhmä on semanttiset lisäykset, sillä löysin tutkimusmateriaalistani ainoastaan seitsemän semanttista lisäystä.
Keywords: översättning, audiovisuell översättning, adjektiv, particip, semantik; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|sv=Svenska språket|; fi=Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Language Expertise in Specialized Society|sv=Magisterprogrammet för språkexpertis i ett specialiserat samhälle|