Viestintä osana vastuullista henkilöstöjohtamista : Case: Vuorovaikutuksellinen oikeudenmukaisuus - Herrgård, Tiia (My University, 2020)
Viestinnän rooli henkilöstöjohtamisessa on kasvanut ja sen merkitystä on alettu ymmärtä-mään yhä paremmin. Vielä on kuitenkin paljon kysymyksiä ja ongelmakohtia viestinnän su-jumisessa. Sanomat eivät aina välity esihenkilöiltä alaisille toivotulla tavalla, tai joskus ollen-kaan. Tässä tutkimuksessa tutkitaan viestinnän roolia vastuullisessa henkilöstöjohtamisessa. Viestintä kuuluu olennaisesti vastuulliseen henkilöstöjohtamiseen. Vastuullinen henkilöstö-johtaminen ei ole enää uusia asia, mutta edelleen erittäin tärkeä ja ajankohtainen. Se sijaan vuorovaikutteinen oikeudenmukaisuus on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon käsite. Vuorovaikutteista oikeudenmukaisuutta on tutkittu Suomessa vielä varsin vähän. Viestintää tutkitaankin tässä tutkimuksessa vuorovaikutteisen oikeudenmukaisuuden kautta. On mie-lenkiintoista nähdä, millä tavalla vastuullinen henkilöstöjohtaminen tukee vuorovaikutteista oikeudenmukaisuutta. Toinen mielenkiintoinen asia on alaisten ja esihenkilöiden väliset nä-kemyserot viestinnän sujumisessa. Tutkimuksessa pohditaan siis myös millaisia näkemysero-ja esihenkilöstön ja alaisten välillä on viestinnässä, missä asioissa alaiset kaipaisivat enem-män vuorovaikutusta ja viestintää, miten viestinnän vajavaisuus vaikuttaa ja löytyykö viestin-nän puolelta asioita, joista esihenkilöt ja alaiset ovat samaa mieltä. Näitä asioita tarkastellaan empiirisen aineiston avulla. Empiirinen aineisto kerätään kahden kyselyn avulla, jotka laite-taan Mothers in Business- järjestön omille Facebook sivuille jäsenten vapaasti vastattaviksi. Empiirisestä aineistosta selvisi, että esihenkilöt ja alaiset ovat usein samaa mieltä viestinnän sujumisesta, mutta myös näkemyseroja löytyi.
Keywords: johtaminen; viestintä; henkilöstöjohtaminen; vuorovaikutus; oikeudenmukaisuus; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|