Tulosilmoituksen vaikutus osakkeen markkinahintaan: Empiirinen tutkimus vuosilta 1993-2000 - Kivirinta, Valtteri (My University, 2002)
Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, miten yrityksen julkaisema tulosinformaatio vaikuttaa yrityksen osakkeen hintaan tulosilmoituksen julkistamisen läheisinä päivinä. Tutkimuksessa tarkastellaan aiheuttaako yllätyksellinen tulosinformaatio tilastollisesti merkitseviä epänormaaleja reaktioita osakkeen hinnassa. Samalla tutkitaan myös tehokkuuden keskivahvojen ehtojen toteutumista Suomen osakemarkkinoilla. Tutkielman aineisto koostuu Helsingin arvopaperipörssin päälistalla noteeratuista yrityksistä. Mukaan otetaan ainoastaan päälistan osakkeet, sillä kaupankäynti Helsingin arvopaperipörssissä on melko ohutta etenkin pienten yritysten osakkeilla. Näiden yritysten mukaanottaminen vaikeuttaisi aineiston keräämistä ja saattaisi aiheuttaa vääristymiä tuloksissa. Tutkimusperiodi alkaa vuodesta 1993 ja päättyy vuoteen 2000. Aineisto koostuu yhteensä 340 havainnosta. Tutkimuksessa käytetään tapahtumatesti eli event study -menetelmää. Tutkimustuloksissa havaittiin että negatiivisen portfolion osakkeet tuottivat tulosilmoituksen jälkeisinä päivinä huomattavasti vähemmän kuin positiivisen portfolion osakkeet. Tuotot olivat myös tilastollisesti merkitseviä. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin aikaisemmissa suomalaisilla arvopaperimarkkinoilla tehdyissä tutkimuksissa. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaisi siltä, että Suomen arvopaperimarkkinat eivät tältä osin täytä tehokkuuden keskivahvoja ehtoja.
Keywords: Osakemarkkinat; tulos; hinnanmuodostus; event-tutkimus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|