Esihenkilötaidot hybridityössä - Auvinen, Iiris (My University, 2024)
Hybridityöstä on tullut merkittävä osa työelämää COVID-19 pandemian myötä. Ihmiset työskentelevät sekä etänä että toimistolla. Haasteena yrityksille on löytää itselleen sopiva toimintamalli. Erityisesti esihenkilötyön vaativuus on lisääntynyt huomattavasti hybridityömalliin siirryttäessä. Lähijohtamisen rinnalle on tullut etäjohtaminen, joka on vielä suhteellisen tuore konsepti. Esihenkilöiltä vaaditaan uusia tapoja toimia ja johtaa, kun tiimiläiset eivät ole fyysisesti samassa tilassa. Teknologisten viestintävälineiden käyttö johtamisen välineenä on hybridityössä merkittävä osa esihenkilön työtä. Lisäksi vuorovaikutustaitojen ja kommunikoinnin merkitys on kasvanut entisestään. Hybridityömalli on tuonut mukanaan paljon uudenlaisia haasteita, joihin on tärkeää reagoida. Tässä tutkimuksessa tutkitaan hybridityömallin yhteyksiä esihenkilötaitoihin ja toisaalta myös niiden kehittämiseen. Hybridityöllä tässä tutkimuksessa tarkoitetaan etä- ja lähityön yhdistelmää. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää ja ymmärtää, miten hybridityömalli on muokannut esihenkilötaitoja ja millaisia kehittämisen mahdollisuuksia ja haasteita se on nostanut esiin esihenkilötaitojen osalta. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelemalla kahdeksaa kohdeorganisaation esihenkilöä. Haastattelumenetelmänä on käytetty teemahaastattelua. Aineisto on analysoitu teorialähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimustuloksista käy ilmi, että hybridityömalli on muokannut esihenkilötaitoja monin tavoin. Vuorovaikutustaitojen lisäksi esihenkilöiden on täytynyt oppia uusia tapoja tehdä työtä ja sopeutua vallitsevaan tilanteeseen. Digitaitojen tärkeys on kasvanut ja itsensä johtamisen keinoihin täytyy kiinnittää huomiota. Kehittämistarpeina tutkimuksesta nousee esiin teknologisten viestintävälineiden tehokkaampi hallinta ja käyttö. Luottamuksen merkitys esihenkilön ja tiimiläisten välillä korostuu, kun kommunikointi on hajanaisempaa ja työn tekemistä ei voida fyysisesti valvoa. Merkittäviä hybridityömallin esiin nostamia haasteita ovat läsnäolon puute ja etäjohtaminen. Tutkimustuloksista voidaan todeta myös se, että tutkimuksessa toteutuu Mintzbergin esittämästä rooliteoriasta ihmisten johtajan rooli, välittäjän rooli sekä häiriötekijöiden käsittelijän rooli. Tämä tutkimus antaa tuoretta tietoa ja näkökulmaa nykytilanteesta esihenkilöiden näkökulmasta.
Keywords: esihenkilötaidot; etäjohtaminen; lähijohtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|