Suurten yritysten pääomarakenteeseen vaikuttavat tekijät ennen Covid19 -pandemiaa ja pandemian aikana - Lietsala, Pauli Juho Sakari (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa selvitetään kumpi klassisista pääomarakennetutkimuksen kenttää dominoivista pääomarakenneteorioista Pecking order - vai Trade off -teoria onnistuu selittämään paremmin suurten yhdysvaltalaisyritysten velkaantuneisuusasteen Covid19 -pandemian ympärillä. Tutkielman tavoitteena on tarjota pääomarakenteen tutkimuksen saralle päivitettyä tietoa siitä, mitkä tekijät selittävät suurten yhdysvaltalaisyritysten velkaantuneisuusastetta / pääomarakennetta ennen Covid19 -pandemiaa ja pandemian aikana. Tähän tutkielmaan valittiin velkaantuneisuuden selittävät tekijät alustavien tilastollisten testien sekä aiempien aihealueen keskeisten tutkimusten pohjalta, sillä tutkielman tavoitteena on selvittää pitävätkö aihealueen aiempien keskeisten tutkimusten tulokset paikkansa vielä nykymaailmassa vaiko eivät. Tutkielman empiriaosuuden tilastolliseen testaukseen yrityksen velkaantuneisuuden selittäviksi tekijöiksi valikoituivat aiemmissa tutkimuksissa merkittäviksi selittäviksi tekijöiksi osoittautuneet yrityksen koko, yrityksen kasvu, yrityksen kannattavuus, omaisuuden tyyppi sekä yrityksen toimiala. Tutkimuksen kohteeksi valikoituivat yhdysvaltalaiset suuret yritykset, sillä aihealueen aiempien tutkimusten perusteella yrityksen toimintaympäristöllä, lainsäädännöllä, yrityksen koolla sekä asetuksilla on olennainen merkitys yrityksen velkaantuneisuusasteen kannalta. Tutkimus haluttiinkin rajata sellaiseen tutkimusaineistoon, jossa mukana on vain suuria pörssilistattuja yrityksiä, jotka toimivat maassa, jossa on selkeä lainsäädäntö sekä stabiili toimintaympäristö. Tutkimusaineistoksi valikoituivat edellä mainittujen perusteluiden takia S&P500 -indeksin yritysten vuosien 2019 ja 2021 tilinpäätösaineisto. Tutkielma toteutettiin poikkileikkausaineistolla. Tutkielman molemmat aineistot pitävät sisällään samat S&P500 -indeksin yh-tiöt. Tutkielman empiriaosan tulosten mukaan Trade-off teoria onnistuu selittämään suurten yhdysvaltalaisyritysten velkaantuneisuusasteen paremmin klassisista pääomarakenneteorioista sekä ennen pandemiaa että pandemian aikana. Tutkimuksen tulokset ovat osittain ristiriidassa aiempien tutkimusten kanssa, sillä tutkielman tulosten mukaan yrityksen kasvu, omaisuuden tyyppi eikä yrityksen koko selitä yrityksen velkaantuneisuutta ennen pandemiaa eikä pandemian aikana. Vastaavasti tulosten perusteella yksittäisistä selittävistä muuttujista ylivoimaisesti tärkein on toimiala. Vaikuttaa siltä, että toimialan keskimääräinen velkaantuneisuusaste ohjaa merkittävästi yksittäisen toimialan sisällä yksittäisen yrityksen tekemiä rahoituspäätöksiä. Toinen merkittävä yrityksen velkaantuneisuuden selittävä tekijä tutkimustulosten perusteella on yrityksen kannattavuus ja erityisesti yrityksen omalle pääomalle tekemä tuotto.
Keywords: yritykset; regressioanalyysi; rahoitus; pääoma; kannattavuus; pandemiat; toimialat; välirahoitus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|