Markkinalähtöisyys ja siihen liittyvä osaaminen - Erityistarkastelussa kaksi energiateknologiatoimialan yritystä - Peltokangas, Anssi (My University, 2008)
Energiateknologiamarkkinat ovat monin paikoin murroksessa ja nykyisessä globaalissa kilpailutilanteessa alan yritysten on pyrittävä luomaan kilpailuetua mitä moninaisimmin keinoin. Markkinoiden ja kilpailun luonteen muuttuminen ohjaakin perinteisesti teknologiapainotteisen toimialan yrityksiä kohti aiempaa laajempaa markkinalähtöisyyttä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten energiateknologiayrityksessä koetaan markkinalähtöisyys sekä siihen liittyvä osaaminen ja millainen on markkinoinnin strateginen merkitys alan yrityksissä. Tätä kautta pyritään lisäämään markkinalähtöisyyden kokonaisvaltaista ymmärrystä toimialan yrityksissä. Tutkielman teoriaosuudessa tunnistetaan markkinalähtöisyyden ja siihen liittyvän osaamisen kannalta keskeisiä tekijöitä ja niiden välisiä suhteita sekä tarkastellaan energiateknologiatoimialan erityispiirteitä. Tutkielman empiirisessä osassa selvitetään kvalitatiivisen tutkimuksen keinoin kahden energiateknologiayrityksen käsityksiä ja kokemuksia markkinalähtöisyyden sekä siihen liittyvän osaamisen hyödyntämisestä. Tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että markkinalähtöisyys ja siihen liittyvä osaaminen tarjoaa myös energiateknologia-alan yrityksille uudenlaisia mahdollisuuksia luoda kilpailuetua valituilla markkinoilla. Energiateknologiayritysten markkinalähtöisyys eroaa kuitenkin painotuksiltaan markkinalähtöisyyden perinteisimmistä määritelmistä. Käytännössä yrityksen markkinalähtöisyyden luonne määrittyykin aina yritys- ja tilannekohtaisesti.
Keywords: markkinalähtöisyys; kyvykkyydet; energiateknologiatoimiala; fi=Markkinointi|en=Marketing|