Valtion listattujen osakeomistusten hoito Suomessa - Pastinen, Hannu-Pekka (My University, 2013)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko Solidiumin perustamisella ollut merkittävää hyötyä valtion ei-strategisten osakeomistusten hoidossa. Tutkimuksessa verrataan Solidiumin sijoitustoimintaa valtion harjoittamaan sijoitustoimintaan vuosien 2008–2012 aikana. Tutkimuksessa verrataan myös lyhyesti eri pohjoismaiden valtion osakeomistusten hoitoa. Tutkielman empiirisessä osassa selvitetään, onko Solidiumin sijoitustoiminta ollut teho-kasta. Vaikka Solidium ei käytä sijoitustoiminnassaan mitään rahoitusteorioita, niin teoreettisena viitekehyksenä käytetään Markowitzin kehittämää portfolioteoriaa opti-maalisen sijoitussalkun muodostamiseksi ja samalla verrataan Solidiumin omaa analyy-sia portfolioteoriaan. Tutkimusaineistona käytetään valtion, sekä Solidiumin omista-mien osakkeiden logaritmisia, pääomatapahtumilla korjattuja kuukausituottoja. Näistä muodostetaan kullekin vuodelle tehokas rintama ja verrataan Solidiumin sekä valtion osakesalkun paikkaa tehokkaaseen rintamaan. Tulosten mukaan Solidiumin sijoitustoiminta on parantunut vuosittain, mutta silti osa-keomistukset voitaisiin sijoittaa optimaalisemmin. Tulosten mukaan Solidiumin osake-salkku on jopa ylihajautettu ja koska Solidiumilla ei ole velvollisuutta omistaa näitä osakkeita, niin ne voitaisiin myydä tehottomana pois. Solidiumin omistamat osakkeet korreloivat myös vahvasti toistensa kanssa, joten myös toimialahajautusta tulisi harkita. Tällä hetkellä tulosten mukaan näyttää siltä, että Solidiumin tekemät osakeostot ovat olleet tappiollisia, mutta pitkän sijoitushorisontin ansiosta näitä sijoituksia ei suoralta kädeltä pysty tällä hetkellä tuomitsemaan. Sijoittajana valtio kestää riskiä hyvin, joten osakesalkusta voitaisiin yksinkertaisesti muodostaa optimaalinen, suurta tuottoa hakeva salkku, joka tuottaisi nykyistä enemmän voittoa.
Keywords: Solidium; valtio-omistus; tehokas rintama; portfolioteoria; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|