Koeajon jälkeisen prosessin visualisointi ja optimointi virtauksen varmistamiseksi - Koiranen, Anton Mikael Johannes (My University, 2025)
Tutkielman motivaationa oli koeajon jälkeisen prosessin epäselkeys, tilankäytön haasteet ja epäloogisuus, viimeistelyn läpimenoajan vaikea ennustettavuus, sekä viimeistelyn vastuiden epäselkeys. Tutkielman tavoitteena oli prosessin visualisointi ja optimointi, sekä tilankäytön koko henkilöstön yhtenäisen kokonaiskuvan parantaminen edellä mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi ja tuotannon virtauksen varmistamiseksi. Työ painottuu moottorin koeajon päättymisen ja tehtaalta maalaukseen lähtemisen väliseen vaiheeseen, ja fyysisesti A1- ja A2- laivojen alueeseen tehtaalla. Tutkielmassa on ensin teoriakatsaus visuaalisen kommunikoinnin ja -johtamisen, prosessien visualisoinnin, layout-suunnittelun, tuotannonohjauksen ja Leanin teoriaan ja perusteisiin. Myös Grafana-sovelluksen tietojen, perustan, kykyjen ja rajoitteiden selvitys oli osana teoriakatsausta. Tutkimusmenetelmänä toimi tapaustutkimus ja järjestelmän kehitys. Jatkuva kehittäminen oli perustana toiminnalle koko tutkimuksen ajan. Tuotannon nykytilan ja kehityskohteiden analysointi suoritettiin suoralla tarkkailulla ja haastatteluilla, sekä omien töideni tekemisellä. Kehitettävien järjestelmien vaatimukset ja käyttäjäryhmät selvitettiin heti alkuun. Tutkimuksen kulku ja toteutus alkoi jo käytössä olevien tuotannonohjausjärjestelmien esittelyllä. Seuraavana raportissa päästään uusien järjestelmien luomiseen, joka oli paljon aikaa, iteraatioita ja käytettävyystestausta vievä prosessi. Järjestelmien luomisen edellytykseksi oli kehitettävä myös tehtaan layoutia lisäämällä uusia nimettyjä asennuspaikkoja moottoreille. Ensimmäiseksi ratkaisuksi ja valmiiksi järjestelmäksi muotoutui Koeajon jälkeinen työjonosuunnitelma, jota ylläpidetään Excelissä. Tällä suunnitellaan, visualisoidaan ja optimoidaan koeajon jälkeistä prosessia ja työjonoa. Toisena muotoutui Grafana-sovelluksessa luotu layoutlokaatiojärjestelmä ohjauspaneeli. Tämän järjestelmän tarkoituksena on näyttää kaikki moottorit, jotka sijaitsevat tehtaan A1- ja A2-laivojen alueella reaaliaikaisesti layoutmuotoisessa näkymässä juuri sillä paikalla, missä kyseinen moottori oikeasti sillä hetkellä on. Tutkielman tavoitteet saavutettiin. Lopputuloksena saatiin parannettua koko henkilöstön yhtenäistä kokonaiskuvaa tilankäytöstä, visualisoitua ja optimoitua viimeistelypaikkojen työjonoa, parannettua viimeistelyn läpimenoaikojen ennustettavuutta, parannettua yleistä järjestystä tehtaalla, sekä selkeytettyä koeajon jälkeisen prosessin rooleja ja vastuita. Edellä mainitut tekijät vaikuttavat kaikki yhdessä tuotannon virtauksen varmistamiseen.

The thesis was motivated by the ambiguity of the process after the test run, the challenges and illogicality of space usage, the difficult predictability of the finishing lead time, and the ambiguity of the responsibilities of finishing. The aim of the thesis was to visualize and optimize the process, as well as to improve the unified overall picture of space usage for all personnel in order to solve the above-mentioned problems and ensure the production flow. The work is focused on the phase between the end of the engine test run and the departure from the factory to painting, and physically on the A1- and A2-areas at the factory. The thesis first contains a theoretical overview of the theory and basics of visual communication and -management, process visualization, layout planning, production control and Lean. An explanation of the information, basis, capabilities and limitations of the Grafana-application was also part of the theory review. The research method was a case study and system development. Continuous improvement was the basis of the activities throughout the research. The analysis of the current state of production and development targets was carried out by direct observation and interviews and working at the factory by myself. The requirements of the systems to be developed and the user groups were clarified right from the start. The activities and implementation of the research began with the presentation of production control systems already in use. Next, in the report we get to the creation of new systems, which was a process that took a lot of time, iterations and usability testing. As a prerequisite for creating the systems, the layout of the factory also had to be developed by adding new designated installation locations for the engines. The first solution and finished system was the work queue plan after the test run, which is maintained in Excel. This is used to plan, visualize and optimize the process and work queue after the test run. Next, the layout-location system control panel was created in the Grafanaapplication. The purpose of this system is to show all the engines that are located in the A1- and A2-areas of the factory in real time in a layout view exactly where the engine is at that moment. The objectives of the thesis were achieved. The end result was an improved unified overall picture of the space usage among the whole personnel, a visualized and optimized work queue of the finishing places, improved predictability of finishing lead times, improved general order in the factory, and clarified roles and responsibilities of the process after the test run. The factors mentioned above all work together to ensure the flow of production.
Keywords: prosessit; tuotanto; tuotannonohjaus; suunnittelu; moottorit; lean-ajattelu; visualisointi; virtaus; järjestelmät; optimointi; tuotannonsuunnittelu; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Management and Engineering|; Master's Programme in Industrial Systems Analytics