Asunto- ja vuokramarkkinat yliopistokaupungeissa : Asuntosijoittamisen vertailu osakesijoittamiseen vuosina 2015-2023 - Mäkelä, Akseli (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman kohteena on asuntosijoittaminen, erityisesti kerrostalo yksiöiden /kaksioiden kokonaistuoton vertailu Suomen yliopistokaupunkien välillä. Työn tavoitteena on selvittää vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen kokonaistuottojen vaihtelua eri kaupunkien välillä sekä analysoida tekijöitä, jotka selittävät näitä eroavuuksia. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan kaupunkikohtaisten kokonaistuottojen suhdetta Helsingin pörssin OMXH25GI-kokonaistuottoindeksin kehitykseen, jotta voidaan arvioida asuntosijoittamisen tuotto-ominaisuuksia suhteessa osakesijoittamiseen. Tutkimus perustuu kvantitatiiviseen lähestymistapaan ja hyödyntää pääosin Tilastokeskuksen vuosien 2015–2023 aineistoja. Empiirinen analyysi koostuu kuvaajista sekä tilastollisista menetelmistä, keskeisenä korrelaatiot muuttujien kesken sekä kokonaistuottojen laskeminen. Tulokset pyritään esittämään mahdollisimman havainnollisesti ja ymmärrettävästi. Teoreettisessa tarkastelussa asunto määritellään sekä kulutus- että sijoitushyödykkeeksi, mikä korostaa sen erityispiirteitä kuten pitkäikäisyyttä, paikallista sidonnaisuutta ja korkeaa hankintahintaa. Asuntomarkkinoiden dynamiikkaa muovaavat ennen kaikkea tavalliset markkinatoimijat sekä paikalliset kysynnän ja tarjonnan muutokset. Muuttoliike ja alueellinen työllisyystilanne vaikuttavat siten merkittävästi paikallisiin hintatasoihin ja vuokriin. Empiiriset löydökset osoittavat asuntosijoittamisen tuottojen poikkeavan hieman kaupunkien välillä. Tuoton määräytymiseen vaikuttavat mm. kaupungin koko, palkkataso sekä markkinatarjonta ja -kysyntä sekä paikkakuntakohtaiset tekijät. Tampereen sekä Turun havaittu korkeampi tuottotaso heijastaa korkeampaa kysyntää ja nopeampaa hintojen nousua verrattuna muihin yliopistokaupunkeihin. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että asuntosijoittaminen voi tarjota sijoittajalle suhteellisen tasaista kokonaistuottoja läpi ajan verrattuna osakemarkkinoihin, vaikka pitkän aikavälin tuottomahdollisuudet osakkeissa saattavat olla suuremmat. Samalla korostetaan, että asuntosijoittamiseen liittyy omat riskinsä, muun muassa markkina-, rahoitus- ja vuokralaisriskit, jotka on huomioitava sijoituspäätöksiä tehtäessä
Keywords: asuntomarkkinat; asunnot; sijoitustoiminta; sijoitukset (talous); hinnat; sijoittajat; vuokra-asunnot; asuntosijoittaminen; vertailu; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|