Osinkotuoton vaikutus osakkeen tuottoon osinkoesityksen ja osingon irtoamisen välillä Suomessa 2005-2011 - Myllärinen, Mikko (My University, 2012)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, voidaanko osinkotuottoon perustuvalla sijoitusstrategialla ansaita epänormaaleja tuottoja osinkoesityksen ja osingon irtoamisen välillä. Tutkielma kattaa vuodet 2005–2011. Osinkojen verotus muuttui vuoden 2005 alusta ja on säilynyt periaatteiltaan samanlaisena koko tutkielman periodin. Tutkielman kohteena ovat Helsingin pörssin päälistalla noteerattavat osakkeet, ja markkinatuottoa kuvaavana vertailuindeksinä käytetään näiden osakkeiden painorajoitettua OMXH CAP -yleisindeksiä. Aihe on ajankohtainen erityisesti keväisin, jolloin pörssiyhtiöt raportoivat tuloksensa ja esittävät siitä maksettavan osingon. Tutkielmassa esiteltävä sijoitusstrategia on käyttökelpoinen niin yksityiselle piensijoittajalle kuin instituutiollekin. Tutkielman taustalla on lukuisten tieteellisten artikkeleiden ja osakemarkkinoilla toimi-vien havainto, jonka mukaan korkeaa osinkotuottoa maksavat osakkeet ovat muita pa-rempia sijoituskohteita. Korkean osinkotuoton lisäksi näiden osakkeiden riskin on ha-vaittu olevan muita pienempi. Tutkielman strategian mukaisesti osakkeista muodostetaan portfolioita niiden osinkotuoton perusteella ja selvitetään, löytyykö portfolioiden tuottojen väliltä merkitsevää eroa, joka on hyödynnettävissä taloudellisesti. Osinkoesi-tyksen ja osingon irtoamisen välinen aika on Suomessa noin kaksi kuukautta, joten tut-kielmassa käytetään päiväkohtaisia tuottoja. Lyhyt strategia ei edellytä sitä noudattaval-ta varojen sitomista pitkäksi aikaa. Päiväkohtaisten tuottojen t-testit osoittavat, että korkeinta osinkotuottoa maksavista osakkeista koottu portfolio voitti muiden portfolioiden ja markkinoiden tuoton useilla prosenteilla kaikkina tutkielman vuosina. Myös näiden osakkeiden riski oli käytettyjen mittareiden mukaan muita pienempi. Tuottoerot suurinta osinkotuottoa maksavien ja vertailuindeksin sekä muiden osakkeiden välillä olivat niin suuria, että tulokset ovat taloudellisesti hyödynnettävissä tavalliselle piensijoittajalle myös kaupankäyntikulut huomioiden.
Keywords: osinkotuotto; osinkoesitys; osingon irtoaminen; epänormaali tuotto; markkinatehokkuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|