Valuuttakurssin läpimeno vientihintoihin: Suomen viennin toimialakohtainen analyysi - Kiviluoma, Jaakko (My University, 2008)
Valuuttakurssin muutoksilla on perinteisesti ollut merkittävä rooli Suomen teollisuuden kilpailukyvylle ja sitä kautta koko kansantalouden kehitykselle. Viime vuosina viennin rakenne on monipuolistunut huomattavasti, mikä antaa olettaa, ettei valuuttakurssilla ole enää niin merkittävää roolia Suomen kokonaisviennin kilpailukyvylle kuin aikaisemmin. Tutkielman tavoitteena on tutkia reagoivatko luonteeltaan erilaiset vientiyritykset eri tavalla valuuttakurssimuutoksesta johtuvaan hinnan-muutospaineeseen, hinnan läpimenoprosessin näkökulmasta tarkasteltuna. Lisäksi pohditaan, voiko taloudellinen ympäristö vaikuttaa läpimenoasteeseen. Tutkimusaineistona käytettiin suomalaisen metsä- sekä konepajateollisuuden tuotteiden vientihintoja Isoon-Britanniaan, tuottajahintoja sekä punnan ja euron vaihtokurssia. Tutkimusajanjaksona oli vuosien 1996–2006 neljännesvuosi-aineisto. Empiirisessä analyysissä käytettiin Engle-Granger -testiä sekä differenssimallia. Tulosten mukaan yrityksen markkinaosuudella ja differoinnin asteella on merkitystä läpimenoasteeseen. Mitä merkittävämpi on yrityksen markkinaosuus sitä alhaisempi on pitkän aikavälin läpimenoaste. Lisäksi on huomattavaa, että suomalainen vientiteollisuus preferoi tarkastelujakson aikana laskutusvaluuttana joko Englannin puntaa tai välitysvaluuttaa.
Keywords: Valuuttakurssimuutos; disaggregoitu läpimenoaste; markkinaosuus; differoitu tuote; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|