Organisaation muutoksen johtaminen: Tarkastelussa Selkämeren sairaalan operatiivisen toiminnan muutosprosessi henkilökunnan näkökulmasta - Sarapää, Riitta (My University, 2005)
Yhteiskunnan nopeiden muutosten sekä lääketieteen ja teknologian huiman kehityksen vuoksi muutosten tarve terveydenhuollon järjestelmissä on ajankohtaista ja jatkuvaa. Erilaiset johtamissuuntaukset ottavat huomioon erilaisia painotuksia muutosten lähtökohdiksi ja toteuttamistavoiksi, mutta itse muutoksen joh-tamista varten kehitellyt systeemiajatteluun perustuvat muutoksen johtamisteoriat tarjoavat kokonaisvaltaisen näkemyksen ja mallin muutosten onnistumiselle. Malleissa strategisen johtamisen ohella korostuu voimakkaasti organisaatioiden henkilöstön johtamisen ja osallistamisen merkitys. Erityisesti työvoimaval-taisissa terveydenhuollon organisaatioissa, joissa työn tekemisen ytimessä on ihminen, humanistinen, osallistava johtamistyyli nähdään olennaisena. Tutkielman tarkoituksena on arvioida muutoksen johtamista terveydenhuollon organisaatiossa. Tavoitteena on luoda vertailuasetelma ja arvioida muutoksen johtamisen teoreettisen perustan ja käytännön välisiä yhtenevyyksiä ja eroja erityisesti henkilöstöjohtamista ja henkilöstön osallistamista tarkastellen. Mahdol-listen puutteiden tai ongelmien esille tuomisen tarkoituksena on toimia muutoksen johtamisen kehittämi-sen apuna käytännössä. Tutkielman taustateoriana on nykyistä organisaatioajattelua kuvaava avoin, sosiaalinen systeemiteoria, jonka pohjalta useimmat muutoksen johtamismallit on rakennettu. Keskeisenä tutkimusta ohjaavana teoriana toimii esitetyistä muutoksen johtamisen malleista koottu yhteenvedollinen malli (valmistelu, toteu-tus, vakiinnuttaminen), joka mukailee Kurt Lewinin vaihemallin rakennetta. Yhteenvedollinen malli sisältöineen toimii tutkielmassa jäsenneltyjen henkilöstön osallistamisen kriteerien (tiedonkulku, vuorovaiku-tus, konfliktien kohtaaminen, osaaminen) kanssa vertailumallina empiirisen osuuden toteuttamisessa ja arvioinnissa. Tutkimusmenetelmänä on käytetty ymmärtävää laadullista metodia, joka perustuu doku-menttianalyysiin Selkämeren sairaalan operatiivisen toiminnan muutoksesta ja hoitajien haastatteluihin muutoksen toteuttamistavoista. Tutkimuskohteen ulkoapäin ohjatun, taloudellisten syiden vuoksi pakotetun kehittämismuutoksen valmistelussa strateginen suunnittelu noudattaa teoriaosuuden mukaista muutosprosessin vaiheittaista etenemistä lähtötila-analyysistä tavoitteiden ja tarvittavien toimenpiteiden muotoiluun asiantuntijoiden avustuksella, missä henkilökunnan edustuksellinen osallistuminen mahdollistettiin. Muutosta ei toteutettu kuitenkaan ajanmukaista kehittämisehdotusta täysin noudattamalla. Esimerkiksi muutoksen operatiivisessa suunnittelussa, toteutuksessa ja vakiinnuttamisessa henkilöstön suora osallistaminen ei vastannut täysin esitystä eikä osallistamiskriteereitä. Yhteistyön uudistamiseen Vaasan keskussairaalan kanssa ei myöskään lähdetty tehokkaasti. Tutkimuksen perusteella näyttää, että henkilöstöä osallistava muutoksen johtamistyyli nähdään tärkeänä suunnittelutasolla, mutta käytäntöön soveltaminen vaatii organisaatiokulttuurin muutosta sekä tiedonku-lun monen suuntaista tehostamista ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä sekä edustuksellisessa että suo-rassa osallistamisessa ja osallistumisessa organisaation sisäisestikin avoimen systeemin mahdollistamiseksi.
Keywords: muutoksen johtaminen; henkilöstö; osallistaminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallinto|en=Social and Health Management|