Tietojenkäsittelyorganisaation toimintaprosessien johtaminen - Penttinen, Matti (My University, 2006)
IT-toiminnon hallinnointi osana koko organisaation johtamista on vielä toistaiseksi jäänyt vähäiselle huomiolle. Erilaisilla prosessien mallinnusvälineillä voidaan hyvin kuvata haluttuja prosesseja, mutta nämä välineet eivät yleensä anna vihjettä siitä millaisia prosessien tulisi olla. Prosessimallinnusongelmaa on vaikea ratkaista teoreettisten mallien avulla, sillä IT-organisaatiot ovat hyvinkin erilisia ja elävät usein jatkuvassa muutoksessa. Aineistossa on IT-prosessien tutkimisessa käytetty paljon johtamisen kirjallisuuden prosessiteoriaa. Myös tietotekniikan prosessikirjallisuutta on käytetty saatavuuden rajoissa. Tutkimus jakautuu kahteen osaan. Tutkimuksen toinen osa on kirjallisuuden teorian tutkimista. Toinen osa on tehty käytännön menetelmien tarkasteluna. Tutkielmassa havaiittiin, että jo liiketoiminnan johtamisen tasolla tulisi määritellä tavoitteet tietojenkäsitteylle. IT-organisaation johtamisella ja perinteisemmän organisaation johtamisella on paljon yhteistä. Prosessiajattelulla voidaan tehostaa IT-organisaation hallinnointia. Tämä tutkielma osoitti myös, että tietotekniikasta voidaan tuoda tietoa liiketoiminnan johtamisen tueksi siinä missä muistakin liiketoiminnan yksiköistä. kirjallisuudessa kehitetyt mallit, jotka pohjautuivat teoriaan olivat hyödyllisyydeltään vähäisiä. Mallit jotka olivat kehitetty liike-elämän tarpeiden pohjalta näyttivät antavan enemmän vastauksia ongelmiin.
Keywords: Tietojenkäsittelyprosessi; Tietohallintojohtaminen; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Tietotekniikan koulutusohjelma (DI)|