Osaketuottojen ennustaminen Helsingin pörssissä EBO-arvonmääritysmallilla: Empiirinen tutkimus Helsingin pörssin yrityksillä vuosilta 1999-2004 - Nikkanen, Niko (My University, 2006)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia, voidaanko oman pääoman kirja-arvoon ja tulevaisuuden epänormaaleihin tuottoihin perustuvaa EBO-arvonmääritysmallia käyttäen havaita aliarvostettuja osakkeita suomalaisilla osakemarkkinoilla. Mallin käyttökelpoisuutta Suomessa on tutkittu melko vähän. Osakkeet jaetaan tutkimuksessa EBO-malliin perustuvan tunnusluvun perusteella yli- ja aliarvostettuihin. Mallin suorituskykyä tutkitaan jakamalla osakkeet salkkuihin, joiden tuottojen keskiarvoja vertaillaan eripituisilla sijoitusperiodeilla. Tulosten tilastollista merkitsevyyttä testataan Waldin-Wolfowitzin testillä ja yksisuuntaisella t-testillä. Osakkeille määritetään niiden todellinen fundamentteihin perustuva arvo vuosien 1999-2002 alussa ja tuottoja mitataan yhden, kahden ja kolmen vuoden jaksoilla. Tutkimusaineisto koostuu 50 Helsingin pörssissä tutkimusajanjaksona noteeratusta osakkeesta ja aineisto on saatu Vaasan yliopiston laskentatoimen laitoksen tietokannoista. Tutkimustuloksista voitiin havaita, että EBO-mallista johdetun tunnusluvun avulla kyettiin muodostamaan salkkuja, joiden osakkeiden keskimääräinen tuotto oli korkeampi kuin salkun ulkopuolelle jätettyjen osakkeiden. Erot olivat tilastollisesti merkitseviä osalla tutkimusperiodeista. Tulokset ovat yhdenmukaiset aikaisemmin Suomen ulkopuolella tehtyjen tutkimusten tuloksien kanssa ja tulosten perusteella voidaan antaa ainakin osittaista tukea oletukselle, jonka mukaan EBO-malli on käyttökelpoinen aliarvostettujen osakkeiden havaitsemisessa.
Keywords: EBO; arvonmääritys; kirja-arvo; epänormaali tuotto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|