Kriisistä ratkaisuun? – askeleet kohti yhteistä pankkivalvontaa - Simola, Elina (My University, 2015)
Uusi yhteinen pankkivalvonta euroalueen pankeille on saanut alkunsa euroalueen huonosta taloustilanteesta. Euroopan huono taloustilanne on saanut alkunsa Yhdysvalloista. Kansainvälisyyden johdosta taloudellinen taantuman laajeni myös Eurooppaan. Pankkien huono taloudellinen tilanne heikensi valtioiden taloustilanteen. Tutkielmassa tutkitaan voisiko pankkivalvonta olla ratkaisu euroalueen taloudellisiin ongelmiin. Tutkielma on rajattu koskemaan euroaluetta, koska euroalueen pankit osallistuvat yhteiseen valvontaan. Stressitestien ja tasearviota arvioidaan suomalaisten pankkien näkökulmasta. Tutkielmassa lähteenä on käytetty voimassa olevaa lakia luottolaitostoiminnasta sekä EU:n asetusta sekä Euroopan keskuspankin ja finanssivalvonnan ohjeita. Tutkielmassa on tutkittu asiantuntijoiden lausuntoja koskien pankkivalvontaa sekä stressitestejä. Ennen yhteistä pankkivalvontaa euroalueen pankeille tehtiin taseiden läpivalaisu eli tasearviot. Tasearvion perusteella tehtiin pankeille stressitestit kahden skenaarion näkökulmasta, epäsuotuisan skenaarion ja perusskenaarion. Tasearvioita ja stressitestejä on tutkielmassa arvioitu suomalaisten pankkien näkökulmasta. Suomalaisten pankkien ydinvakavaraisuus on hyvällä pohjalla niin perus- kuin epäsuotuisassa skenaariossa.
Keywords: Yhteinen pankkivalvonta; vakavaraisuusvaatimus; stressitestit; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|