Cryptocurrencies Compared to Traditional Assets : Risk-Return Analysis - Luhtaniemi, Sami (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on analysoida kryptovaluuttojen ja perinteisten omaisuuserien riski- ja tuottotekijöitä. Erityisesti painopiste on dynamiikkojen keskeisten erojen havaitsemisessa, mitkä voisivat auttaa ymmärtämään kryptovaluuttoja paremmin. Lisäksi tutkimuksessa tutkitaan kryptovaluuttojen roolia portfolioteorian ja markkinatehokkuuden yhteyksissä, yli vuosikymmenen jatkuneen integroitumisen jälkeen rahoitusmarkkinoihin. Vertailussa on mukana kolme suurta kryptovaluuttaa markkina-arvon perusteella, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ja Ripple (XRP). Perinteisiä omaisuuseriä vertailussa edustavat S&P 500-indeksi, kulta ja raakaöljy. S&P 500 toimii osakemarkkinoiden keskimääräisen suorituskyvyn mittarina ja edustaa myös eniten pidettyä sijoitusluokkaa. Kulta verrataan usein kryptovaluuttoihin, koska molemmilla havaitaan olevan tärkeitä ominaisuuksia, joita voitaisiin hyödyntää salkun hajauttamisessa. Raakaöljy on yksi maailman talouden välttämättömiä hyödykkeitä, mutta sen hintakehitys on ollut historiallisesti erittäin vaihtelevaa, mahdollistaen kiinnostavan vertailun kryptovaluuttojen volatiliteetin kanssa. Vaikka suurimpien kryptovaluuttojen arvot on kasvaneet huomattavasti 2020-luvulla, samalla niiden kokema volatiliteetti on ollut erittäin korkea. Kryptovaluutat ovat integroituneet lähemmäs perinteisiä rahoitusmarkkinoita, mutta niillä ei ole yleisesti tunnistettua perusarvoa, ja spekulatiivinen markkinatunnelma on hallinnut vahvasti niiden hintakehitystä. Tavallisesti perinteisten omaisuusluokkien kehitys on maltillisempaa, mikä heijastuu myös niiden sijoituksen riskiin. Nämä johtuvat vakiintuneista markkinarakenteista sekä selkeämmistä sijoituksen arvonmuodostuksen tekijöistä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet näyttöä kryptovaluuttamarkkinoiden kehityksestä tehokkaammaksi markkinaksi, mutta toisaalta on myös useita tutkimuksia, jotka ovat tarjonneet erilaisia tuloksia.
Keywords: finance; bitcoin; virtual currency; security analysis; financial markets; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance