X- ja Y-sukupolvien luovuuden johtaminen - Mäkinen, Elina (My University, 2011)
Tämän tutkielman tarkoituksena on syventää ymmärrystä luovuudesta ja luovuuden johtamisesta organisaatioissa X- ja Y-sukupolvien näkökulmasta. Tässä tutkielmassa X-sukupolvella tarkoitetaan vuosina 1961–1980 syntyneitä ja Y-sukupolvella vuosina 1981–2000 syntyneitä yksilöitä. Tutkielman teoreettisena perustana on X- ja Y-sukupolviin sekä luovuuden johtamiseen liittyvä teoria. Tutkimuksen empiriaosa koostuu kvalitatiivisesta tutkimuksesta, jonka tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Keskeisiksi teemoiksi haastatteluissa nousivat luovuuteen vaikuttavat tekijät, luovuuden ilmentyminen organisaatiossa sekä luovuuden vaikutukset johtajuuteen. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että X- ja Y-sukupolvien luovuus ja odotukset luovuuden johtamisesta ovat samanlaisia, eivätkä ne juuri eronneet toisistaan. Tärkein löydös tässä tutkimuksessa oli luovuuden ja työn mielekkyyden yhteys. Erityisen tärkeää työntekijöiden luovuuden maksimoimiseksi on, että työ vastaa työntekijöiden arvoja ja asenteita, työssä ja työympäristössä on hyvä olla sekä omaan työhön voisi vaikuttaa yksilöjohtamisen kautta.
Keywords: X-sukupolvi; Y-sukupolvi; Luovuuden johtaminen; Luovuus; Ongelmanratkaisuprosessi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|