Korruption vaikutus talouskasvuun : Korruptio ja talouskasvu Latinalaisessa Amerikassa - Lipsanen, Petro (My University, 2019)
Korruption ja talouskasvun välinen yhteys on herättänyt keskustelua taloustieteilijöiden keskuudessa viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta täyttä yhteisymmärrystä aiheesta ei ole kuitenkaan saavutettu. Korruptio nähdään useimmiten talouskasvua hidastavana tekijänä, mutta sen on esitetty myös sujuvoittavan talouden kannalta tehottomia toimintoja joissain tilanteissa. Tämän tutkielman tavoitteena on ottaa selvää siitä, onko korruptiolla merkitystä talouskasvun kannalta ja tutkielmassa tarkastellaan aihetta tarkemmin Latinalaisen Amerikan maiden osalta. Jos yhteys löytyy, halutaan lisäksi selvittää, onko korruption vaikutus ollut talouskasvua hidastavaa vai kiihdyttävää. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii korruption talouskasvuvaikutuksesta esitetyt teoriat ja näkökulmat sekä talouskasvun teoria. Korruption ja talouskasvun välinen empiirinen tarkastelu on tehty regressioanalyysia käyttäen. Tutkielmassa käytettävä aineisto on paneeliaineisto seitsemästätoista Latinalaisen Amerikan maasta ja aikaväliksi on valittu 2002-2017. Käytettäviä muuttujia on yhteensä seitsemän ja niiden tiedot on kerätty Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n sekä The Penn World Table -tietokannoista. Korruption muuttujana tutkielmassa on käytetty Maailmanpankin julkaisemaa Control of Corruption -indikaattoria. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kiinteiden vaikutusten mallia, joka on yleinen paneeliaineistolle sopiva regressioanalyysin malli. Tutkielman tulokset osoittavat, että talouskasvun ja korruption väliltä löytyy yhteys Latinalaisessa Amerikassa. Yhden yksikön kasvu korruptiomuuttujassa johtaa noin 3 prosentin kasvuun reaalisen bruttokansantuotteen vuotuisessa kasvussa. Toisin sanoen, havaitun korruption väheneminen johtaa korkeampaan talouskasvuun Latinalaisessa Amerikassa ja tulos on tilastollisesti merkitsevä. Saadut tulokset kertovat enemmän korruption haitallisuudesta kuin sen mahdollisesta talouden tehottomia toimintoja sujuvoittavasta ominaisuudesta. Tulokset ovat myös johdonmukaisia suurimman osan muiden aihetta käsittelevien tutkimusten kanssa.
Keywords: Korruptio; Talouskasvu; Latinalainen Amerikka; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|