Psykologisen turvallisuuden syntyminen lyhytaikaisissa, innovoivissa tiimeissä virtuaaliympäristössä : Case Sprint Innovation Festival 2020 - Pekonen, Anna-Elina (My University, 2021)
Tämä Pro gradu -tutkielma käsittelee psykologisen turvallisuuden syntymistä lyhytaikaisissa innovoivissa tiimeissä virtuaaliympäristössä. Psykologinen turvallisuus aiheena on noussut viime vuosina vahvasti esiin työelämässä. Psykologisella turvallisuudella on tutkimusten mukaan selkeä vaikutus tiimien saavuttamaan luovuuteen ja työn tehokkuuteen. Pro gradu -tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu uuden kehittämisessä käytettyjen muotoiluprosessien ja niiden taustalla vaikuttavan muotoiluajattelun teoriasta, psykologisesta turvallisuudesta ja sen merkityksestä luovuuden korostamisessa tiimityössä sekä uuden innovoinnissa. Lisäksi psykologisesta turvallisuutta tarkastellaan virtuaaliympäristön kontekstissa. Tutkimusosuudessa haettiin Edmondsonin (1999) psykologisen turvallisuuden mittareiden pohjalta vastauksia siihen, voidaanko psykologisen turvallisuuden tunnetta synnyttää lyhytaikaisissa innovoivissa tiimeissä virtuaaliympäristössä ja mitkä tekijät psykologisen turvallisuuden syntymiseen vaikuttavat. Tutkimuksessa tarkastellaan ennakko-odotusten ja tiimityössä tapahtuvien muutosten vaikutusta kokonaiskokemukseen sekä psykologisen turvallisuuden syntymiseen johtavia tekijöitä ja niiden vaikutusta tiimien onnistumiseen uuden innovoinnissa. Sprint Innovation Festival 2020 -tapahtumaan osallistuneiden tiimien psykologisen turvallisuuden tunnetta tutkittiin lähtö- ja lopputilanne kartoituksen avulla. Tämä tutkimus on kvantitatiivinen case-tutkimus. Tutkimuksen perusjoukko koostuu 560 opiskelijasta, jotka muodostivat 93 monialaista tiimiä. Aineisto kerättiin marraskuussa 2020 ja alkukartoitukseen vastauksia saatiin 300 kappaletta ja loppukyselyyn 400 kappaletta. Tuloksena esitellään tutkimuksen pohjalta nousseita tekijöitä, jotka vaikuttavat psykologisen turvallisuuden syntymiseen tiimeissä sekä edistävät tiimien tuloksellisuutta. Tuloksissa esille nousee, että tiimeissä on viikon aikana koettu psykologisen turvallisuuden tunnetta. Erityisesti tiimin yhteisten pelisääntöjen määrittely, työskentelyn merkityksellisyys, kameran käyttö ja dialogi -työkalu nousivat esiin psykologisen turvallisuuden ilmapiiriin vaikuttavina tekijöinä. Ennakko-odotuksilla ei nähty olevan suurta vaikutusta tiimien psykologisen turvallisuuden tunteeseen. Korkeampi psykologisen turvallisuuden taso näkyi positiivisesti tiimien tuloksellisuudessa. Työn merkityksellisyys, henkilökohtainen työskentely ja valmentajan tuki nousivat esiin tuloksellisuuteen positiivisesti vaikuttavina tekijöinä.
Keywords: tiimit; tiimityö; tuloksellisuus; virtuaaliympäristö; innovaatiot; psykologiset tekijät; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development