Socially Responsible Investment Funds : Performance during Brexit - an Event Study - Uimaniemi, Samuli (My University, 2025)
Sosiaalinen vastuullisuus on kasvava teema koko yhteiskunnassa, mikä ei rajoitu vain sijoittami seen tai tuottavuuteen. Se kuitenkin antaa mahdollisuuden sijoittajille tehdä päätöksiä eettisistä lähtökohdista lähtien. On erittäin mielenkiintoista tarkastella voiko sosiaalisesti vastuullisesti ra jaamalla päästä kuitenkin samoihin tuottoihin verrattuna tavallisiin tuotteisiin, jotka eivät täl laista rajausta tee, ja näin ollen niin sanotusti "tehdä hyvää" tehden samalla tuottoa. Toinen merkittävä teema tutkimuksessa on sosiaalisen vastuullisuuden lisäksi Britannian ero Euroopan Unionista, eli niin kutsuttu Brexit. Britannian ero Euroopan Unionista on historiallisesti merkit tävä tapahtuma, ja yksi koko Euroopan Unionin merkittävimmistä sen koko historiassa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella sosiaalisesta vastuullisesti sijoittavien rahastojen tuottavuutta suhteessa indekseihin markkinatapahtumissa. Valittu tarkasteluajankohta tutki muksessa on aiemmin mainittu Britannian eroaminen Euroopan Unionista. Tutkimuksessa koh dennetaan tarkastelu koskemaan kolmea markkinatapahtumaa liittyen Brexitiin. Nämä tapah tumat ovat kansanäänestys eroamisesta, eroaminen sekä siirtymäajan päättyminen. Tutkimuk sen teoria puolestaan koostuu sosiaalisesti vastuulliseen sijoittamiseen liittyen, ja mitä sosiaali sesti vastuullinen sijoittaminen on. Lisäksi tutkimuksessa käydään läpi Brexitin eri vaiheet ja taustat. Tutkimus on tehty Event Study -menetelmää käyttäen. Event study -menetelmässä va litaan tietty tapahtuma, ja hyödynnetään sitä tapahtuman vaikutuksen arvioimiseen tuottavuu den kannalta. Tärkeitä menetelmiä vaikutuksen tuottavuuden laskemiseen liittyen ovat epänor maali tuotto hyödyntäen odotettua tuottoa, sekä kumulatiivinen epänormaalituotto. Näiden avulla voidaan laskea mikä vaikutus tapahtumalla oli tuotteiden tuottavuuteen sekä minkälaisen poikkeaman tapahtuma aiheutti. Tutkimuksen materiaali koostuu 13 rahastosta, jotka ovat MSCI ESG Fund Rating -luokituksessa "johtajia" eli saaneet vähintään luokituksen AA tai AAA. MSCI pidetään sosiaalisesti vastuullisten rahastojen luokittelun edelläkävijänä. Rahastojen tuot tavuutta verrataan kahteen indeksiin, STOXX 600 ja FTSE 100. STOXX 600 edustaa koko Euroo pan markkinoita, ja FTSE 100 puolestaan on keskitetty Ison-Britannian markkinoille. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että ensimmäinen, kansanäänestys, ja kol mas, siirtymäajan päättyminen, vaikuttivat tuloksiin ja tuotettavuuteen huomattavasti enem män kuin toinen tapahtuma, eroaminen. Britannian markkinoita seuraava FTSE 100 indeksi oli huomattavasti negatiivisempi odotuksien suhteen jokaisessa tapahtumassa, kuin sosiaalisesti vastuulliset sijoittavat rahastot tai toinen indeksi, STOXX 600. Tämän johdosta se ylitti joka kerta odotetun tuoton, toisin kuin rahastot ja STOXX 600, jotka puolestaan jäivät odotuksista niin en simmäisessä kuin kolmannessa tapahtumassa. Kaiken kaikkiaan sosiaalisesti vastuullisesti sijoit tavien rahastojen tuotto oli lähes samalla tasolla indeksien kanssa, joten sijoittaja joka haluaa tehdä sijoituspäätöksensä eettisistä lähtökohdista lähtien, voi jatkossakin tehdä niin menettä mättä tuottoja. Lisäksi on huomioitavaa, että jälkimmäisissä kahdessa tapahtumassa maailmaa ravisteli jo globaali pandemia CoVid-19, jonka vaikutusta ei voida yksilöidä ja erotella tuloksista.
Keywords: sijoitusrahastot; rahastot; brexit; tuottavuus; vastuullisuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance