Venture Capital vs. Corporate Venture Capital: Differences in Exit Strategies - Kivisaari, Vihtori (My University, 2026)
Kandidaatintutkielma tarkastelee riskipääomasijoittamisen (Venture Capital, VC) ja yritysvetoisen riskipääomasijoittamisen (Corporate Venture Capital, CVC) exit-strategioita. Tutkimus perustuu rahoituksen ja strategisen johtamisen olemassa olevaan kirjallisuuteen ja keskittyy erityisesti sijoittajien tavoitteiden ja hallintorakenteiden vaikutukseen exit-päätöksissä. Lisäksi tutkielma tuo esiin VC- ja CVC-sijoittajien välisiä eroja exit-käyttäytymisessä. Venture capital -sijoittajat ovat pääsääntöisesti taloudellisesti motivoituneita ja tavoittelevat korkeaa taloudellista tuottoa. Heille on myös tärkeää maineen rakentaminen, joka saavutetaan näkyvien ja menestyksekkäiden exitien sekä markkinaosaamisen osoittamisen kautta. Corporate venture capital -sijoittajat puolestaan tavoittelevat taloudellisen hyödyn ohella strategista arvoa, jota syntyy oppimisen, yhteistyön ja startup-yritysten integroimisen kautta emoyhtiön toimintaan silloin, kun se tukee yrityksen kokonaisstrategiaa. Tutkielma perustuu kolmeen keskeiseen teoriaan: toimijuusteoriaan (agency theory), signalointiteoriaan (signaling theory) ja transaktiokustannusteoriaan (transaction cost economics). Näiden teorioiden avulla pyritään selittämään, miten taloudelliset ja strategiset motiivit vaikuttavat sijoittajien päätöksentekoon ja erilaisten exit-strategioiden valintaan. Sekä VC- että CVC-sijoittajat ovat keskeisessä roolissa startup-yritysten rahoituksessa, mutta heidän exit-strategiansa perustuvat erilaisiin tavoitteisiin. Venture capital -sijoittajat luovat arvoa ensisijaisesti taloudellisten tulosten kautta, kun taas corporate venture capital -sijoittajat korostavat oppimisen ja strategisen hyödyn merkitystä arvonluonnissa.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|; Rahoitus