Omistusrakenteen vaikutus likviditeettiin Suomen osakemarkkinoilla - Rajala, Juha (My University, 2014)
Likviditeetti on elinehto toimiville markkinoille ja se vaikuttaa myös osakkeiden arvonmääritykseen. Viime aikoina myös Suomessa on huolestuttu Helsingin pörssin likviditeetin pienentymisestä. Tutkielmassa on tavoitteena selvittää onko erilaisen omistusrakenteen omaavien yhtiöiden likviditeetti erilainen Suomen osakemarkkinoilla. Omistusrakenteesta mielenkiinnon kohteena ovat erityisesti ulkomaalaiset ja institutionaaliset omistajat. Tutkimuksen aineistona ovat Helsingin pörssin osakkeet aikaväliltä 28.12.2007–28.12.2012. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että omistuksen keskittyneisyys on negatiivisessa suhteessa useisiin mittareihin, joita on käytetty likviditeetin mittapuuna. Ulkomaalaisten omistajien on havaittu suosivan suurempien ja likviditeetiltään parempien yhtiöiden osakkeita. Institutionaalisten sijoittajien on havaittu käyttäytyvän samalla tavoin. Toisaalta tarkasteltaessa kotimaisia instituutioita ovat tutkimustulokset olleet ristiriitaisempia. Tuloksissa havaittiin, että ulkomaalaiset sijoittajat suosivat likviditeetiltään parempia osakkeita Suomen osakemarkkinoilla. Yhden prosenttiyksikön kasvu ulkomaalaisomistuksessa paransi likviditeettiä noin yhden prosentin. Myös instituutioiden omistusosuuden havaittiin vaikuttavan positiivisesti likviditeettiin. Kotimaisten instituutioiden vaikutus kollektiivina oli kuitenkin lievästi negatiivinen. Tarkasteltaessa tarkemmin kotimaisista instituutioita yritykset ja asuntoyhteisöt sekä voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen vaikutus likviditeettiin oli negatiivinen, kun taas rahoitus- ja vakuutuslaitosten sekä julkisyhteisöjen omistajuus oli positiivisessa suhteessa likviditeettiin Helsingin pörssissä.
Keywords: likviditeetti; omistusrakenne; institutionaaliset sijoittajat; ulkomaalaisomistus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|