Työvoiman pysyvyys hoitotyössä : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus hoitotyön lähijohtamisen vaikutuksesta ja keinoista - Soini, Mari (My University, 2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla lähijohtami-sen vaikutusta ja keinoja työvoiman pysyvyyteen hoitotyössä. Työvoiman pysyvyyden haaste on maailmanlaajuinen ilmiö terveydenhuollossa. Hoitotyöntekijöiden tarve tulee lisääntymään tule-vaisuudessa tapahtuvien muutosten vuoksi. WHO arvioi, että kestävän terveydenhuollon ylläpi-tämiseksi maailmanlaajuisesti tarvitaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan noin 9 miljoonaa hoi-tajaa lisää. Moni suomalainen sairaanhoitaja suunnittelee alan vaihtoa, syiksi on esitetty huono-ja työoloja ja työhyvinvointia. Työvoiman pysyvyyden syyt ovat moninaiset eri puolilla maailmaa, mutta varmaa on se, että hoitotyön osaajien tarve lisääntyy ja hoitotyön ammattilaisia tarvitaan tulevaisuudessakin. Johtamisella voidaan vaikuttaa työhyvinvointiin ja työoloihin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuskatsauksen avulla, miten lähijohtaminen vaikuttaa henkilöstön pysyvyyteen hoitotyössä ja millä keinoin. Tutkimuskysymyksinä ovat: 1. Millainen ilmiö työvoiman riittävyys ja pysyvyys on hoitotyössä? 2. Mihin pysyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin lähijohtamisella voidaan vaikuttaa? 3. Millä keinoin lähijohtaja voi vaikuttaa työvoiman pysyvyy-teen? Tutkimusaineisto kerättiin elektronisista tietokannoista käyttäen systemaattisen kirjalli-suuskatsauksen menetelmää. Tutkimusaineisto koostui 17 artikkelista. Aineisto analysoitiin sisäl-lönanalyysin menetelmällä. Tulosten mukaan työvoiman riittävyys ilmiönä on kansainvälisesti tarkasteltuna samanlainen, eroina kulttuuriset erot sekä terveydenhuoltojärjestelmien erilaisuus. Johtamisen tyylillä sekä johtajalla henkilönä todettiin olevan vaikutusta työvoiman pysyvyyteen. Transformationaalisen johtamisen sekä vahvan johtajan -tyyleillä todettiin olevan positiivinen yhteys. Lähijohtamisella voidaan vaikuttaa työilmapiiriin ja työympäristöön, työhyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen sekä ihmisten välisiin suhteisiin työpaikalla, työtekijän tukemiseen ja yhteistyöhön. Nämä tekijät vai-kuttavat suoraan tai välillisesti hoitotyön työvoiman pysyvyyteen. Lähijohtajan keinot työvoiman pysyvyyden lisäämiseksi liittyvät johtajaan ja johtamistyön keinoihin. Johtamistyön keinoiksi nou-sivat hyvä yhteistyö ja tuen antaminen, hyvän työympäristön rakentaminen ja työtyytyväisyyden ylläpitäminen, positiivisen organisaatiokulttuurin luominen sekä toiminnan hyvä organisointi. Tulosten perusteella voidaan todeta, että lähijohtajan keinoilla voidaan vaikuttaa hoitotyön työ-voiman pysyvyyteen. Aiempi kansainvälinen tutkimus tukee tämän tutkimuksen tuloksia. Hoito-työn työvoiman pysyvyys on monitahoinen ilmiö, johon vaikuttaminen tapahtuu välillisesti eikä ole aina suoraan suhteessa pysyvyyteen.
Keywords: hoitotyö; työvoima; pysyvyys; lähijohtaja; osastonhoitaja; lähijohtaminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|