Different Aspects of Freedom in The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain - Sandkvist, Anu (My University, 2003)
I denna avhandling har jag behandlat tre olika aspekter av frihet; fysisk, kulturell och själslig, presenteras i boken The Adventures of Huckleberry Finn. I min analys har jag använt mig av John Stuart Mills och Jean-Paul Sartres filosofi om frihet, eftersom det finns likheter mellan deras åsikter och de olika aspekterna av frihet presenterade i boken. Syftet med avhandlingen var att se hur Hucks sökande efter frihet påverkar hans liv. Boken uttrycker tydligt hur det uppstår en konflikt mellan Hucks sökande efter frihet och det dominerande sydstatssamhället. Huck strävar efter sann frihet, vilket innebär frihet från myndigheter, normer och institutioner. Frihet kan inte bara ses som en ett begrepp utan som en process som utvecklas samtidigt som Huck mognar. Huck ifrågasätter samhällets värderingar trots att samhället spelar en viktig roll i hans liv. Dessutom visar Hucks sökande efter frihet delvis aspekter av existentialism och utilitarism. Hucks försök att rymma från hans far och änkan Douglas, liksom Jims försök att fly slaveriet representerar fysisk frihet. Hucks försök att undvika sed, vanor och civilisation och hans sätt att motstå samhällets regler är exempel på kulturell frihet. Huck isolerar sig från samhället och kämpar med sina egna värderingar och tankar istället för att acceptera moralfrågan i samhället, vilket visar själslig frihet. Dessutom orsakar slaverifrågan en inre konflikt mellan Hucks hjärta och hans samvete. Även Mississippi floden symboliserar det fria livet som han söker.
Keywords: physical; cultural; spiritual; freedom; civilization; slavery; existentialism; utilitarianism; fi=Englannin kieli|en=English language|