The impact of derivatives on firm value : Evidence from Finland - Rokala, Pauli Mikael (My University, 2023)
Derivatives and their effects on firm value have been widely studied, but the results are mixed. The purpose of this thesis is to examine whether those companies that use any de-rivative instruments in their financial strategies outperform those companies that do not use derivatives measured as Tobin’s Q. As derivatives are mostly used for risk management pur-poses, they have been proved to have positive effect on firm value according to several studies focusing on different economies. In this thesis, it is also tested whether the use of derivatives can add firm value during the downturn caused by the current Covid-19 pandem-ic. There is little research made related to current pandemic and hedging, so this thesis pro-vides evidence on a timely topic. While most of the research related to derivatives and firm value is focused on larger economies, this thesis provides Finnish evidence. The sample used in this thesis includes 107 non-financial companies listed in Nasdaq Helsinki during 2016-2020. 72% of the sample companies report using financial derivatives in at least one of the observa-tion years. Using a sample of 2073 firm-quarter observations, the implications of hedging on firm value is examined with pooled OLS regression and fixed effect models. Univariate regression results suggest that hedgers have 13% lower firm values compared to those that do not use derivatives. The results from pooled OLS multivariate regression show that hedging is associated with 15% to 37% lower firm value depending on the model. These results are statistically significant at 1% level. Fixed effects regression model gives the oppo-site results as hedgers are associated with 0% to 4% higher firm values. The results from fixed effects model are not statistically significant. Earlier research claims that whether hedging adds value or not can be dependent on the country and industry the company operates in. 68% of sample companies operate in industrial, consumer service or technology. Regressions are also made after dividing the samples into these industries. Companies operating in con-sumer service and technology experience negative value premium of -22% and -4% related to hedging. Different results are found in industrial, which is the most popular industry in Nasdaq Helsinki, as industrial companies are associated with 22% hedging premium. According to the results, negative hedging premium was even more pronounced during 2020, so it can be stated that hedging did not firm value during period of high volatility and uncer-tainty. Based on earlier research this and other implications of derivatives can be dependent on the country and industry but also the type of derivative used which is a limitation of this thesis.

Johdannaisinstrumentit ja niiden vaikutukset yhtiön arvoon on laajasti tutkittu aihe, mutta tulokset eivät ole yksiselitteiset. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia hyötyvätkö ne yritykset jotka käyttävät johdannaisia rahoitusstrategioissaan suhteessa niihin yrityksiin, jotka eivät johdannaisia käytä. Yrityksen arvon mittarina käytetään tässä tutkielmassa Tobin’s Q suhdearvoa. Suurin osa yrityksistä käyttävät johdannaisia suojautumistarkoitukseen ja ris-kienhallintaan ja useiden tutkimusten mukaan johdannaisten käytöllä on todistettu olevan positiivisia vaikutuksia yritysten arvoon. Tässä tutkielmassa tutkitaan myös onko johdannais-ten käytöllä yhtiön arvoa kohottavia vaikutuksia globaalin Covid-19 pandemian aikana. Ai-heesta ei vielä löydy kovin paljoa tutkimustietoa, joten tämä tutkielma tuo ajankohtaista näyttöä liittyen aiheeseen. Siinä missä suurin osa johdannaisiin liittyvistä tutkimusta käsitte-lee suurempia markkinoita, tämä tutkielma tuo näkökulmaa pienemmästä markkinasta. Data-aineisto mitä tässä tutkielmassa käytetään sisältää 107 Helsingin pörssiin listattua yhtiötä vuo-sien 2016-2020 aikana. Rahoitusyhtiöt on laskettu pois otannasta. 72% yhtiöistä ilmoitti käyt-tävänsä jotakin johdannaisinstrumenttia vähintään yhden tarkasteluvuoden aikana. Tutkiel-massa käytetään 2073 yritys-kvartaali havaintoa ja johdannaisten vaikutusta yritysten arvoon testataan kahdella eri menetelmällä: pooled OLS ja fixed effects regressiomalleilla. Yksimuuttuja-analyysin mukaan johdannaisia käyttävien yhtiöiden arvo on 13% pienempi kuin niiden yritysten, mitkä eivät johdannaisia käytä. Pooled OLS monimuuttujaregressiomal-lin mukaan johdannaisia käyttävien yritysten arvo on jopa 15% - 37% alhaisempi. Nämä tulok-set ovat tilastollisesti merkittäviä. Fixed effects -regressiomallin antaa päinvastaisia tuloksia, sillä ne yritykset, mitkä käyttävät johdannaisia kokevat 0% - 4% positiivisen vaikutuksen yhti-ön arvoon. Tämän regressiomallin tulokset eivät kuitenkaan ole tilastollisesti merkittäviä. Aikaisemman tutkimustiedon mukaan johdannaisten käytön vaikutus voi olla riippuvainen maasta ja toimialasta, jolla yritys operoi. 68% tutkielman yrityksistä operoi teollisuusalalla, kuluttajapalveluissa tai teknologia-alalla. Regressioanalyysit on myös tehty jakamalla ensiksi yritykset toimialojen mukaan. Niillä yrityksillä mitkä operoivat kuluttajapalveluissa ja teknolo-gia-alalla on -22% ja -4% pienemmät markkina-arvot regressioanalyysien mukaan. Teollisuus-yhtiöt, mikä on indeksin suosituin toimiala, tarjoavat eriäviä tuloksia sillä johdannaisia käyttä-vien teollisuusyhtiöiden arvo on jopa 22% korkeampi kuin niiden yritysten, mitkä eivät käytä johdannaisia. Regressioiden tulosten mukaan johdannaisten käytön vaikutus oli korostuneempi vuoden 2020 aikana, joten voidaan todeta, että johdannaiset eivät lisänneet yritysten arvoa korkean volatiliteetin ja epävarmuuden aikana. Aikaisempien tutkimusten mukaan tämä ja johdan-naisten muut vaikutukset voivat olla riippuvaisia maasta, toimialasta sekä johdannaistyypistä mikä on tämän tutkielman rajoitteena.
Keywords: derivative markets; risk management; company valuation; regression analysis; financial markets; COVID-19; finance; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance