Asiakastietojen luovuttamisen oikeudelliset edellytykset poliisin, sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välisessä viranomaisyhteistyössä - Vaarala, Jonna (My University, 2024)
Viranomaisyhteistyöstä säännellään hallintolain (434/2003) 10 §:ssä, jonka mukaan viran-omaisen on pyrittävä edistämään viranomaisten välistä yhteistyötä, sekä avustettava toista viranomaista tämän pyynnöstä. Viranomaisyhteistyön sisältöä ei ole laissa määritelty tar-kemmin, mutta tavoitteena on, että yhdessä toimiminen tuo jotain lisäarvoa tilanteeseen. Tiedonvaihto on yksi viranomaisyhteistyön keskeinen tavoite, ja monesti myös peruste tehdä yhteistyötä. Tässä tutkielmassa tarkastelen asiakastietojen luovuttamisen oikeudellisia edel-lytyksiä poliisin, sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välisessä yhteistyössä. Etsin vastauksia kysymyksiin, millaisilla perusteilla asiakastietoja voidaan luovuttaa, sekä minkälaista viran-omaisyhteistyötä polisiin ja sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten välillä tapahtuu. Ensimmäiseen tutkimuskysymykseeni vastaan käyttämällä tutkimusmenetelmänä lainoppia, pohjautuen kansainväliseen ja kansalliseen lainsäädäntöön, sekä lainvalmistelutöihin, oi-keuskirjallisuuteen ja oikeuskäytäntöihin. Tutkimusmetodini on menetelmätriangulaatio, minkä avulla on mahdollista saada kattavampi kuva tutkittavasta asiasta käyttämällä useam-paa aineistonhankinta ja tutkimusmenetelmää. Toiseen tutkimuskysymykseeni vastaan em-piirisen oikeustutkimuksen keinoin tarkastelemalla poliisin tilastojen näkyväksi tekemää vi-ranomaisyhteistyötä. Julkisuusperiaate näyttäytyi tutkielmassani yleisenä velvoitteena toimia avoimesti ja lä-pinäkyvästi, kun taas viranomaisella olevien asiakastietojen luovuttamisesta ja salassa pidos-ta säännellään tavalla, joka syrjäyttää julkisuusvaatimuksen. Yksityisyyden suoja on turvattu jokaiselle perusoikeutena, josta poikkeaminen edellyttää perusoikeusrajoitusten yleisten edellytysten täyttymistä. Lainvalmistelutöistä luettavissa oleva perus- ja ihmisoikeusmyöntei-nen näkemys edellyttää, että lakiin kirjattu välttämätön huolenpito turvataan. Tämä huolen-pitovelvoite ei voi jäädä täyttymättä tiukan salassapitosäännösten tulkinnan takia. Henkilön itsemääräämisoikeutta ja oikeutta yksityisyyden suojaan voidaan rajoittaa sillä perusteella, että tavoitteena on varmistaa hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja henkilö-kohtaiseen turvallisuuteen. Tutkielmani lopputulos on, että viranomaisyhteistyössä tapahtu-va tietojenvaihto voi tapahtua joko laissa säädetyn tietojen luovutusoikeuden, tiedonsaanti-oikeuden, oma-aloitteisen ilmoitusoikeuden tai ilmoitusvelvollisuuden perusteella. Eniten poliisin ja sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten välillä tapahtuvaa tiedonvaihtoa tapahtuu tutkielmani perusteella viranomaisen ilmoitusvelvollisuuden perusteella, sekä vir-ka-apuun liittyvän tiedonsaantioikeuden perusteella. Lukumäärällisesti eniten viranomaisyh-teistyö ja tietojen luovuttaminen näkyi poliisin tilastoissa lastensuojeluilmoitusten tekemise-nä, minkä jälkeen eniten on kadonneisiin ja karanneisiin henkilöihin liittyviä tehtäviä, sekä mielenterveyteen ja kuljettamisen avustamiseen liittyviä tehtäviä.
Keywords: viranomaisyhteistyö; tiedonsaantioikeus; salassapitovelvollisuus; monialainen yhteistyö; tietojenvaihto; viranomaiset; yhteistyö; sosiaalihuolto; terveydenhuolto; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|