Kiinteistöjen kysyntään vaikuttavat tekijät : FinCap – case-analyysi - Sarajärvi, Jesse (My University, 2023)
Kiinteistöalalla on keskeinen rooli kansakuntien talouskasvussa, mutta tieto alasta on rajallista. Viimeaikaiset radikaalit muutokset Suomen asuntomarkkinoilla, kuten asuntolainojen koron nousu, ovat herättäneet kysymyksiä kysynnän tekijöistä ja niiden vaikutuksista. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat kiinteistöjen kysyntään, ja syventää ymmärrystä kiinteistömarkkinoiden dynamiikasta erityisesti tutkimuksen kohdeyrityksen kiinteistökehityshankkeen kysynnän näkökulmasta. Tutkielma keskittyy yksittäistapaustutkimukseen suomalaisesta kiinteistökehityshankkeesta Helsingin Lauttasaaressa. Tutkimuksessa analysoidaan hanketta ja sen kysyntää puolistrukturoidun haastattelun ja tilastojen tarkastelun avulla sekä kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Tutkimuksen keskeinen kysymys keskittyy kohdeyrityksen kiinteistökehityshankkeen kysyntään ja siihen, miten yritys ennusti hankkeensa kysyntää. Tutkimuksessa pyritään tunnistamaan kysyntään vaikuttavat tekijät ja arvioimaan kohdeyrityksen vahvuudet ja heikkoudet kysynnän ennustamisessa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että asuntolainojen koron nousu oli suurin yksittäinen tekijä, joka vaikutti heikentävästi kysyntään. Kohteen erinomainen sijainti ja laatu sekä hyvä yhtiölaina auttoivat kuitenkin varmistamaan kysynnän riittävyyden näinkin vaikeissa markkinaolosuhteissa. Kohdeyritys ennusti hankkeensa kysyntää oman ja asiantuntijoiden kokemuksen perusteella ilman tarkkoja ennustamismalleja. Heidän mukaansa korkojen näin voimakasta nousua oli haastavaa ennakoida. Tämä tutkimus tarjoaa arvokkaita näkemyksiä kiinteistöalalle ja pyrkii edistämään tietämystä kiinteistöjen kysyntään vaikuttavista tekijöistä. Jatkotutkimuksessa voitaisiin keskittyä syvemmin kiinteistökehitysyhtiöiden päätöksentekoprosesseihin ja siihen, miten alan yritykset voivat maksimoida hankkeidensa menestystä. Vaikka tämä tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa kiinteistöjen kysynnän tekijöistä, sen tuloksia ei välttämättä voida soveltaa muihin organisaatioihin. Jatkossa olisi hyödyllistä tehdä laajempia tutkimuksia, joihin sisältyisi useampia haastatteluja ja enemmän havainnointia, sekä seurata kiinteistökehitysprojekteja reaaliajassa, jotta saataisiin tarkempia ja parempia tuloksia.
Keywords: kysyntä; asuntomarkkinat; kiinteistöt; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; Master's Programme in Industrial Management