Käyttöpääoman hallinta suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä - Luoma, Sanna (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitä menetelmiä suomalaiset pienet ja keskisuuret (pk-yritykset) yleisesti käyttävät käyttöpääoman hallinnassa? Voidaanko yritykset ryhmitellä sen mukaan, mitä käyttöpääoman hallintamenetelmiä ne käyttävät; ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen, mitä käyttöpääoman hallintamenetelmiä yritykset käyttävät? Tutkittavia käyttöpääoman hallintamenetelmiä oli yhteensä 11 Tutkielman teoriaosassa käsiteltiin käyttöpääoman eri osa-alueita painottuen varastoon, myyntisaamisiin, kassaan ja ostovelkoihin. Teoriaosassa käsiteltiin myös aikaisempia tutkimuksia käyttöpääoman hallintamenetelmien käyttöön vaikuttavista tekijöistä. Tutkielman empiirinen osio pohjautui kyselytutkimukseen, joka lähetettiin 600 suomalaiselle pk-yritykselle. Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 145, minkä mukaan vastausprosentti oli 24,2 %. Aineiston tilastollisina tutkimusmenetelminä käytettiin pääkomponenttianalyysiä ja usean muuttujan regressioanalyysiä. Tutkielman tulosten mukaan suomalaiset pk-yritykset seurasivat hyvin paljon 11 käyttöpääoman hallintamenetelmää. Eniten yritykset seurasivat asiakkaiden maksuaikaa, myöhässä olevia myyntisaamisia ja kassabudjettia. Useimmiten (viikoittain) seurattiin myöhässä olevia myyntisaamisia ja kassabudjettia. Pääkomponenttianalyysin perusteella yritykset oli luokiteltavissa kolmeen ryhmään sen mukaan, mitä käyttöpääoman hallintamenetelmiä ne käyttivät. Yritykset voitiin luokitella siten, että osa oli keskittynyt varastonhallintamenetelmien, osa kassanhallintamenetelmien ja osa asiakkaiden luotonhallintamenetelmien käyttöön. Regressioanalyysin perusteella varastonhallintamenetelmiin keskittymiseen vaikuttivat yrityksen palvelutoimiala ja suhtautuminen yritystoiminnan kasvuun. Kassanhallintamenetelmiin keskittymiseen vaikuttivat yrityksen ulkopuolisen rahoituksen käyttö, toiminnan kausiluonteisuus ja yrityksen ikä. Asiakkaiden luotonhallintamenetelmien käyttöön eivät vaikuttaneet mitkään tutkitut yritysominaisuudet.
Keywords: käyttöpääoma; käyttöpääoman hallintamenetelmät; pääkomponenttianalyysi; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|