Muutosjohtaminen kunta-alalla henkilöstön kokemana - Suomela, Tarja (My University, 2016)
Organisaatioiden toimintaympäristöt ovat vuosien saatossa muuttuneet ja vakauden sijaan organisaatiot ovat jatkuvassa käymistilassa. Myös julkinen sektori on viime vuosina ollut erityisten muutospaineiden alla. Kunta-alalla taloudellinen tilanne on kiristynyt ja julkisen talouden kannalta on tärkeä lisätä kuntien tuottavuutta. Kasvavien vaatimusten myötä kuntien on ollut pakko tarkastella toimintojaan uudelleen ja tiivistää keskinäistä yhteistyötään eri yksiköiden välillä. Kuntaorganisaatioissa työskentelee paljon ihmisiä ja tästä syystä kunta-ala kehittyy vain yhdessä henkilöstön kanssa ja muutoksissa keskeiseksi nousevat ihmiset työyhteisöissä ja heidän hyvinvointinsa muutosten keskellä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälainen valmiustaso Vaasan kaupungilla on ollut vastata kaupungilla meneillään olevaan laajamittaiseen tukipalveluiden uudistukseen sekä selvittää, miten henkilöstö on kokenut muutosjohtamisen kunta-alalla. Tutkimuksessa selvisi, että lähtökohtaisesti Vaasan kaupungin valmiustason on hyvä asiajohtamisen näkökulmasta katsottuna eli muutokselle on olemassa hyvät suunnitelmat ja prosessikartat. Johdon ja henkilöstön näkemykset eroavat kuitenkin toisistaan koetun muutosjohtamisen suhteen. Aineistosta nousee esiin kriittisesti päätöksenteon oikeudenmukaisuuteen, viestinnän avoimuuteen ja vuorovaikutukseen sekä osallistumismahdollisuuksiin kohdistuvat odotukset. Positiivisena tutkimuksesta kuitenkin nousi esiin, että muutoksesta huolimatta työn imu ja oman työn hallinta olivat korkealla tasolla. Tutkimuksen mukaan keskeinen havainto oli, että asiat jotka liittyivät henkilön omiin työtehtäviin ja niiden mielekkyyteen koettiin positiivisena asiana, mutta itse työn ulkopuoliset asiat kuten organisaatio, johtaminen ja työyhteisön toimivuus sai kritiikkiä.
Keywords: Muutosjohtaminen; sitouttaminen; oikeudenmukaisuus; organisaatiokulttuuri; muutosvastarinta; työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|