Sähköasemaprojektien kannattavuuden mittaaminen ja parantaminen : Tapaustutkimus keskikokoisessa yrityksessä Suomessa - Vainionpää, Teemu (My University, 2025)
Tämän diplomityön aiheena on sähköasemaprojektien kannattavuuden mittaaminen ja parantaminen liikevaihdollisesti keskikokoisessa suomalaisessa sähkö- ja automaatioalan yrityksessä. Vaikka projektit ovat teknisesti laadukkaita, niiden taloudellista kannattavuutta ei mitata systemaattisesti, ja käytössä olevat mittarit rajoittuvat pelkkiin taloudellisiin tunnuslukuihin. Aikaisempi tutkimus osoittaa, että projektien menestystä ei voida arvioida pelkästään aikataulun, budjetin ja laadun perusteella, vaan onnistumiseen vaikuttavat myös pehmeät tekijät kuten sidosryhmien tyytyväisyys. Kirjallisuuden perusteella projektien onnistumisen mittaamiseen on kehitetty erilaisia suorituskykymittareita ja kokonaisvaltaisempia lähestymistapoja, kuten tasapainotettu tuloskortti. Tämä tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa yhdistettiin kirjallisuuskatsauksesta kerätty tieto yhdessä yrityksen järjestelmistä kerätyn talousdatan kanssa. Tutkimuksen otos sisälsi 14 sähköasemaprojektia kohdeyrityksen lähihistoriasta. Taloudellinen analyysi tehtiin JASP-ohjelmistolla, ja taloudellisten sekä pehmeiden tekijöiden mittaristot visualisoitiin Power BI -työkaluilla. Tapaustutkimuksessa kehitettiin tasapainotettu tuloskortti, joka yhdistää taloudelliset ja laadulliset näkökulmat sähköasemaprojektien kannattavuuden arviointiin. Lopuksi esitettiin kohdennetut toimenpide-ehdotukset, joiden avulla kohdeyritys voi parantaa projektitoimintansa tehokkuutta ja päätöksenteon tietopohjaa.

The subject of this thesis is the measurement and improvement of substation project profitability in a medium-sized Finnish company operating in the electricity and automation sector. While the projects demonstrate high technical quality, their financial profitability is not assessed in a systematic manner, and the applied indicators are restricted to purely financial measures. Previous research shows that project success cannot be evaluated merely based on schedule, budget, and quality, but that the satisfaction of various stakeholders also plays an important role. Based on the literature review, several performance metrics and balanced approaches have been developed to measure project success. This study was carried out as a case study, combining findings from the literature with data collected through a survey. The data set consists of 14 substation projects from the recent history of the case company. The financial analysis was conducted using JASP software, and all success factors were visualized with Power BI dashboards. A balanced scorecard was developed to combine financial and non-financial indicators for a comprehensive evaluation of project profitability. Finally, concrete development proposals were presented, which can guide the case company in improving profitability measurement and decision-making processes.
Keywords: sähköasemat; kannattavuus; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Management and Engineering|; Master's Programme in Industrial Systems Analytics