Hiilineutraali tulevaisuus: Tarkastelussa ilmastotyöhön sitoutuneiden kuntien Hinku-verkosto - Laakkonen, Lassi Aukusti (My University, 2022)
Aiheena ilmastonmuutos ja sen vastainen kamppailu on ollut esillä jo pitkään. Ilmastonmuutos on ongelmana pirullinen. Parhaimmaksi tavaksi hidastaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia nousi ongelman juurisyyhyn eli päästöihin tarttuminen. Tähän Hinku-verkosto tavoitteillaan tähtää. Hinku-verkoston tavoite on tuottaa 80 % päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Tutkielma pyrkii selvittämään ilmastotoimiin sitoutuneiden kolmen kunnan ilmastotoimia sekä niiden vaikuttavuutta päästötarkastelun kautta. Lähtöasetelman kuntien ilmastotoimien vertailulle asettaa ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021 valittu Lahti, jossa ilmastotyön näkyvät vaikutukset on jo lausuttu julki. Lahti ilmoittaa olevansa hiilineutraali kaupunki vuonna 2025. Lisäksi tarkastellaan verkostomaisen rakenteen hyötyä kuntien ilmastotyölle samalla pohtien kriittisesti sitä, miten kunnat arvottavat ilmastotyön omassa toiminnassaan. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena sekä puolistruktruroiduilla asiantuntijahaastatteluilla. Tavoitteena oli muodostaa näkemys siitä, miten tarkastelussa olevien kuntien ilmastotyö todella vaikuttaa päästöihin sekä tuoda esiin mahdollisia ongelmakohtia kuntien ilmastotyössä. Tutkielman johtopäätöksissä todetaankin, että Hinku-verkoston asettamiin ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi kunnat tarvitsevat paitsi lisäresursseja ilmastotoimien tuottamiseen, myös regulaatiota valtion taholta. Kuntien taloudelliset ongelmat voivat myös johtaa tilanteen siihen, että elinvoimatyö arvotetaan korkeammalle kuin ilmastotyö, joka osaltaan myös hidastaa ilmastotyön vaikuttavuutta. Myös kunnan päättäjien poliittinen tahto vaikuttaa osaltaan kunnan ilmastotyön vaikuttavuuteen.
Keywords: ilmastopolitiikka; hiilineutraalius; päästöt; ilmastonmuutokset; kaupungit; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|